societat

ASAJA: “Surt més barat importar un pollastre refrigerat de la Península que sacrificar-lo aquí”

Matar un pollastre a les Balears és 15 vegades més car i el Govern estudia com optimitzar els 8 escorxadors existents a la comunitat


Cauen un 90% cent els animals sacrificats a les Balears els darrers quinze anys. El cas més cridaner és el de les aus, especialment, el pollastre. Segons la Conselleria de Salut i Agricultura, el 2007 es varen matar més de 3 milions d’aus, mentre que l’any passat només ho feren 124.000. Un fet que, segons Joan Simonet, gerent d’ASAJA, s’explica per l’elevat cost de producció i pel tancament de Matisa (l’empresa capdavantera que engreixava i sacrificava aus a Mallorca).

“Aquests darrers anys s’ha accelerat moltíssim la pèrdua de rendibilitat de les explotacions agràries. Cada vegada ve més carn de fora a preus més competitius i aquí els costos de producció són molt elevats. No hi ha fàbriques de pinsos, tots s’ha de dur de fora. Surt més barat importar de la Península pollastres refrigerats que matar-los aquí”, ha afirmat Simonet a l‘Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

Sacrificar un pollastre a l’arxipèlag pot ser fins a 15 vegades més car que fer-ho a la Península. Un exemple: a Catalunya val 8 cèntims; a l’Escorxador d’Inca, 1,20 cèntims. Això per l’economia de mercat; com més aus se sacrifiquen, més barat surt. A les Balears, però, se’n maten molt manco que a Catalunya. Per això, el director general d’Agricultura, Fernando Fernández, reconeix que estudien si convé mantenir els 8 escorxadors oberts: tres a Mallorca (Inca, Felanitx, Palma i el de Manacor que obrirà aviat), dos a Menorca, un a Eivissa i un altre a Formentera). “Estem mirant si els 8 escorxadors són necessaris per a la quantitat d’animals que se sacrifiquen. Si els aconseguim optimitzar i fer-los més eficients, els ramaders s’hi podran beneficiar”, ha reconegut.

Amb tot, segons la Conselleria d’Agricultura, l’hàbit de consum de carn ha canviat en els darrers anys. El pollastre, que com dèiem la majoria ve de fora, ha augmentat; la vedella s’ha estabilitzat i el conill i el porc han minvat.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. pere melis 16/05/2022

    l’escorxador d’aus que hi ha a inca no es rentable… apart dels dobers que ha costat al poble pagar ho…. i dels altres que hi ha a mallorca amb dos ni hi hauria prou… l’escorxador d’aus d’inca es un desproposit..

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Miquel Montoro descobreix Silicon Valley

És un dels 80 premiats en un projecte d'emprenedoria de la Fundació La Caixa

Roben quatre figures de la campanya “Santanyí de cine”

La Policia Local ja està investigant el cas i ha augmentat la vigilància a les zones on estan ubicades

Una fuita de gas provoca un ensurt al centre de Vila

S'ha tallat i redirigit el trànsit rodat i el moviment de persones a l'avinguda d'Isidor Macabich.

Menorca tindrà el seu propi mapa de fosses del franquisme

Aquest estudi completarà el mapa de fosses de les Balears i permetrà estudiar la viabilitat de realitzar exhumacions i col·locar arbres o pedres de memòria