Antoni Riera, codirector: "Encara mesuram la temporada turística d'acord amb l'èxit, com si només importàs el nombre de turistes que venen"
El darrer Llibre Blanc del Turisme de les Illes Balears es va publicar l’any 2009. Tretze anys després, el seu codirector, Antoni Riera, no veu que se n’hagi pres gaire nota. “En termes generals, seguim presoners de la inèrcia. Encara avui mesuram la temporada turística d’acord amb l’èxit, com si allò que importàs només fos el nombre de turistes que ens visiten. No es tenen en compte altres indicadors importants, com la petjada ecològica del turista o la pressió que els turistes exerceixen sobre els recursos naturals o, fins i tot, en la cohesió social, en la convivència entre les persones”, diu Riera.
Seixanta experts van participar d’aquest llibre, que va costar 208.000 euros. La meitat la va pagar l’Institut d’Estratègia Turística (INESTUR), i l’altra meitat, Sa Nostra i la Cambra de Comerç de Mallorca. “Vàrem recórrer des de la vessant més productiva i econòmica fins a la part social i l’impacte ambiental. Donàrem, per primera vegada, una visió molt integrada del turisme a les Illes, i començaren a sorgir conceptes com la competitivitat, la complexitat i la sostenibilitat“, explica Aina M. Ripoll, coordinadora del llibre.
I cita Riera la pregunta que es varen fer llavors: “Com volem que el turisme continuï sent un motor de desenvolupament per a les Illes?”. “Aleshores, ja es detectà que aquest motor, des de la perspectiva tradicional, havia tocat sostre“, afegeix.
El llibre apostava per una nova cultura turística que posàs la sostenibilitat i la innovació al centre del sistema. El llibre identificava oportunitats, febleses i amenaces del turisme, i proposava fer projectes ombra per compensar l’impacte de les accions turístiques. “A partir d’aquí, hauria d’haver estat més fàcil dibuixar una estratègia turística per al període del 2005 al 2030 a les Balears“, assegura Riera. “Potser és veritat que durant els primers anys, després de la publicació del llibre, no va semblar que, amb la presa de certes decisions polítiques, hi hagués un canvi gros, però a poc a poc el missatge ha anat calant”, diu Ripoll.
Així mateix, animen tots els sectors implicats a revisitar el llibre i prendre’n nota. “Podríem dir que les qüestions que tractarem al llibre en matèria d’estacionalitat, diversificació, congestió… estan tornant fins i tot més vigents del que estaven abans”, afirma Antoni Riera. No obstant, caldria incorporar-hi grans tendències actuals, com la robotització i l’economia circular.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular