Primer dia de la zona de baixes emissions a Palma. Quins carrers inclou? Quins vehicles afecta?
A Calvià i Eivissa, municipis que estan obligats a aplicar aquest tipus de mesures, encara en tenen pendents l'aprovació
La família no s'atreveix a posar data al final d'unes obres que han descobert tresors amagats durant més d'un segle
Fa deu mesos que la família Forteza-Rey, propietària de Can Forteza, va començar la reforma de la façana de l’edifici. Construït durant la primera dècada del segle XX, és una de les joies modernistes de Palma, juntament amb els antics magatzems El Águila, de l’arquitecte Gaspar Bennàzar. Els dos immobles són adjacents, units per una estructura de ferro, i coetanis. Ubicats al cor de Ciutat, entre la Plaça Major i Cort, formen una de les estampes més admirades pels turistes. Són tant semblants per defora com diferents per dedins. I no per la decoració, que també, sinó pel camí que han escollit una i altra.
El Águila acull una sabateria als baixos i quatre suites independents per a turistes a les plantes principals. Can Forteza-Rey té a peu de carrer el Forn de Sant Cristo, despatxos llogats a dalt i l’oficina de la família al cinquè pis. I, al contrari que els veïnats, de moment no es plantegen convertir l’immoble en un hotel. “És ca nostra”, diu Neus Forteza-Rey, filla del propietari Josep Forteza-Rey. Amb 75 anys, el trobam damunt les bastides del tercer pis, comprovant l’estat de la fusta de les finestres. “L’obra va amb retard”, reconeix. “Però no tenim pressa”.
L’acompanya Pere Terrasa, a qui han confiat la restauració de la façana, declarada Bé d’Interès Cultural (BIC). “És una reforma que s’ha de fer amb molta cura”, diu. Bàsicament, consisteix a recuperar l’estat original de la part visible de la casa, que no es tocava des dels anys 90, quan Josep Forteza-Rey la va comprar. “En aquell temps vàrem estar a punt de perdre-la. La família, els 10 germans, no es posaven d’acord en la reforma i es va decidir fer una subhasta tancada. Qui fes la millor oferta se la quedava. I jo la vaig fer”, explica. “Va ser per responsabilitat. Una cosa que havia costat tant d’esforç als nostres avantpassats no es podia perdre”.
SORPRESES EN FORMA DE POLICROMIES
30 anys després, Josep Forteza-Rey es posa al capdavant d’una nova restauració que ha descobert alguns tresors amagats. “Al primer pis, a una de les tribunes, hi ha unes pintures murals a la paret que s’estenen per les persianes i les vidrieres. Això és nou”, explica el restaurador. També s’ha recuperat el color verd més clar de la fusta i es tapen els cruis, perquè l’aigua i la humitat no facin malbé les estructures de ferro, deteriorades. El que es manté en bon estat són les peces de ceràmica, les originals, de la fàbrica mallorquina La Roqueta, ja desapareguda, la mateixa que va abastir Gaudí per fer La Pedrera.
Al marge de la façana, Pere Terrassa destaca la modernitat de tot l’edifici. “A començaments del segle XX, els tipus de família i de feina canvien. Es requereix un nou estil d’habitatge, amb una distribució diferent. I jo crec que a Can Forteza-Rei ho començam a veure. També com el modernisme no es queda a la pell exterior, sinó que entra dins la casa, als balcons, a l’entrada….”. “És un edifici que supera el modernisme epidèrmic”, apunta el conservador, fent referència al tret diferencial d’aquest corrent artístic a Mallorca.
UN BOCINET D’HISTÒRIA
Josep Forteza-Rey pare va construir Can Forteza el 1910. De professió, joier i orfebre de La Seu, va fer-ne un primer projecte més auster, reformat després pel seu fill, Lluís, qui hi va afegir totes les filigranes modernistes. També orfebre de la Catedral, allà va coincidir amb Gaudí, qui el va inspirar. “Si ens hi fixam, l’edifici té un aire a la Casa Batlló de Barcelona“, diu el restaurador. Una vegada acabat, l’immoble es va convertir en la casa i a la vegada lloc de feina de la família. A baix, la farmàcia Forteza-Rey, i a les plantes, l’habitatge i consulta del dentista i l’advocat.
Un segle després, amb les bastides encara a la vista i sense data per acabar les obres, afirmen que fan la reforma tots sols, sense cap ajuda pública, malgrat ser un edifici protegit. “Servidor li pot dir que no hem rebut cap “velló”, com es deia abans. Però bé, paciència… El que importa és que no es perdi. No només per la família… Mallorca, Palma, ha de poder mostrar que a banda de bellesa natural també té bellesa artística i s’ha de poder conservar”, conclou Forteza-Rey.
A Calvià i Eivissa, municipis que estan obligats a aplicar aquest tipus de mesures, encara en tenen pendents l'aprovació
La retransmissió començarà per la televisió i el canal de Youtube a les 17.50 h
Segons els professionals d'Emergències, ha estat una "nit complicada"
El primer president socialista de la història a les Illes va encapçalar el Govern de coalició del Pacte de Progrés per dues legislatures