X

Avui comença la primavera astronòmica, què la caracteritza?

És la segona estació més llarga de l’any, durarà 92 dies i 18 hores fins el 21 de juny

20/03/2022

Avui comença la primavera astronòmica, què la caracteritza?

31

Diumenge a les 16:33 hora oficial començarà la primavera astronòmica. És la segona estació més llarga de l’any, durarà 92 dies i 18 hores fins el 21 de juny.

Els dies s’allarguen
Des del solstici d’hivern els dies s’allarguen fins pel solstici d’estiu. Però no ho fan de manera uniforme i constant, les setmanes entorn de l’equinocci de primavera són el moment en què ho fan de manera més ràpida. Des de final de febrer a mitjan abril, a la latitud de les Balears, es guanyen més de dos minuts i mig de claror diaris. Precisament el mes de març és aquell en què més es nota la diferència, al voltant d’una hora i 18 minuts de claror entre dia 1 i dia 31. Pel mes d’abril i maig els dies també s’allarguen però a un ritme diferent. A partir de l’11 de maig l’increment és inferior als dos minuts diaris i pel juny, inferior al minut.

Equilux
A mesura que els dies s’allarguen i les nits s’escurcen les hores de claror i fosca s’equilibren entorn dels equinoccis, quan el dia i la nit duren 12 hores per igual. De fet la paraula equinocci prové del llatí aequinoctium, un mot compost d’aequus (igual) i nox, noctis (nit). Però, en realitat, el mateix dia de l’equinocci hi ha sempre més minuts de sol que de foscor, sinó que l’equilibri entre les hores de fosca i claror es produeix uns dies abans en el cas de la primavera i uns dies després en el cas de la tador. És un fenomen conegut com Equilux que enguany a les Balears va ocórrer el dijous 17 de març. L’equilux esdevé un punt d’inflexió amb les hores de sol, a partir del qual els dies tenen més hores de claror que de fosca. Això serà així fins el 26 de setembre, dia de l’equilux de tardor.

Horari d’estiu
Com cada any, el darrer diumenge de març es canviarà a l’horari d’estiu. A les 02:00h de la nit s’avançarà el rellotge una hora fins les 03:00h.

El Sol i els punts cardinals
L’equinocci de primavera esdevé quan el Sol travessa l’Equador Celeste en el seu moviment aparent cap al nord. Entorn dels equinoccis el Sol incideix directament sobre l’Equador terrestre i és el moment de l’any en que vertaderament el Sol surt exactament per l’est i es pon per l’oest.

Per als amants del cel nocturn
A la posta de sol serà possible únicament observar el planeta mercuri, de mitjan abril a principi de maig. Per contra, de matinada serà possible veure fins a 4 planetes. Venus Mart i Júpiter s’observaran tota l’estació als quals s’hi sumarà Júpiter a mitjan abril. Tots 4 apareixeran alineats en direcció est.

Les nits del 21 al 22 i del 22 al 23 d’abril, si els niguls ho permeten, arriben els Lírids. Una pluja d’estels que es calcula permetrà contemplar entre 10 i 15 meteors cada hora. Pel maig hi haurà una segona pluja, els Eta Aquàrids la nit de dia 6. És una pluja d’estels poc important a l’hemisferi nord però malgrat tot podran observar-se de 5 a 10 meteors cada hora.
Aquesta primavera no hi haurà cap eclipsi de Sol visible des de les Balears però sí de Lluna. Concretament el 16 de maig n’hi haurà un de total que començarà a les 05:26h i acabarà a les 06:50 hora oficial.

20/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT