X

Tres anys de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma per la covid-19

Les darreres xifres de Sanitat refereixen més de 13,5 milions de casos diagnosticats a Espanya

15/03/2023

Tres anys de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma per la covid-19

9

El dia 15 de març del 2020, entrà en vigor l’estat d’alarma aprovat pel Govern central arran de l’escalada de contagis de covid-19. L’emergència sanitària obligava a prendre mesures extraordinàries, la més restrictiva la limitació de la circulació de les persones que només podíem sortir al carrer de manera individual per una sèrie de causes justificades i aprovades per les autoritats.

L’efecte del decret aprovat en un Consell de Ministres extraordinari de més de set hores de duració abastava inicialment dues setmanes però els 15 dies prorrogables s’acabaren convertint en més de tres mesos, fins el 21 de juny, quan el Govern central va donar per acabat el pla de desescalada. Però aquest era només el primer període, perquè dia 25 d’octubre l’executiu va acordar tornar a la situació d’estat d’alarma per la propagació de la covid.

La represa de la mesura va entrar en vigor dia 9 de novembre del 2020 i va durar fins dia 9 de maig de l’any següent. Les restriccions varen anar caient poc a poc, però encara n’hi ha d’actives, com la necessitat de dur mascara als centres sanitaris. De fet, l’Organització Mundial de la Salut encara no ha tancat l’emergència mundial de salut pública pel coronavirus.

El dilluns 16, començà la compareixença diària del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que donava un primer informe de 8.744 casos, dels quals poc més del 40% estaven especialitzats i més del 50% presentaven un estat greu en atenció domiciliària. Les darreres xifres del Ministeri de Sanitat, publicades divendres passat refereixen més de 13,5 milions de casos diagnosticats acumulats.

La covid persistent: “et fan sentir que t’ho inventes”

I entre tots aquests diagnòstics, encara hi ha persones que presenten símptomes: els afectats per l’anomenada covid persistent, pels quals avui es commemora per primera vegada el seu Dia Internacional, per reclamar més visibilitat i investigació.

A les Illes, s’ha constituït una plataforma de 14 afectats en procés de registrar-se com associació perquè, diuen, a les Illes, hi ha molts més casos com els seus. Demanen unificar criteris, establir protocols i que es reconegui la malaltia a l’hora d’obtenir baixes laborals. “Encara tenc proves a fer-me”, reivindica Dolors Carmany, que n’és membre.

La gran majoria d’afectats tenen entre 50 i 60 anys. Una de les afectades, Cristina Seguí, explica que fins a arribar al diagnòstic, els pacients ho han passat molt malament: “et fan sentir que t’ho inventes, que tens un problema psicològic, ens han enviat al psiquiatra, ens han recetat antidepressius i, clar que surts plorant, perquè et sents impotent”.

15/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT