IB3 Televisió dedica la nit del dissabte a recordar els Balears que emigraren a Amèrica

Dissabte a les 22.15h

Actualment les Illes Balears són terra d’acollida de milers de persones a la recerca d’un futur millor o amb l’esperança de començar de nou. No obstant això, no fa tant també han vist com, en distints períodes de la seva història, els seus habitant emigraven per la situació política, econòmica i social que es vivia a l’arxipèlag. Puerto Rico, Uruguai, Argentina, Cuba, Veneçuela o Xile foren ports d’arribada de milers d’illencs en cerca d’un futur.

  • Dissabte, a partir de les 21.40 h IB3 Televisió dedica una nit a recordar tots aquells que deixaren les Balears per perseguir els seus somnis amb l’emissió del documental ‘Fent les Amèriques. De Mallorca a Puerto Rico’. Aquest treball audiovisual dona veu a les famílies que partiren d’una illa deprimida per fer realitat els seus somnis. Molts ho aconseguiren. Es tracta d’un cant al coratge, a la valentia, a la perseverança i un homenatge a la gent que deixà Balears per anar a Puerto Rico.

Després de la seva emissió IB3 Televisio oferirà dos documentals que ens acostaran a diferents passatges de la historia de sudamerica i a seva relació am les Balears. Es el cas de ‘La Cadira i el General. Una història entre Cuba i Mallorca’ i ‘Jorge dezcallar. L’home que tot ho sabia’.

  • 22.20 h. La Cadira i el General. Una història entre Cuba i Mallorca.

El documental, dirigit per Pedro de Echave, descobreix una història pràcticament desconeguda a les Illes: la participació del general mallorquí Valerià Weyler en la Guerra de Cuba i el seu enfrontament, no mancat d’admiració, amb el líder independentista cubà Antonio Maceo.

Aquest treball d’investigació històrica, rodat a Mallorca, Madrid, L’Havana i Santiago de Cuba, narra la vida de dos grans personatges històrics a través d’un objecte molt especial, una cadira feta de tronc de palma propietat d’Antonio Maceo que Valeariano Weyler es portà a Mallorca com a trofeu de guerra l’any 1897.

  • 23.25 h Jorge dezcallar. L’home que tot ho sabia’.

El documental vol repassar, a través de l’anàlisi de Dezcallar, els fets més destacats de la història contemporània recent, des de l’adaptació del cos diplomàtic a la democràcia, passant per la Conferència de Pau de Madrid (1991), les complexes relacions entre Espanya i el Marroc; els atemptats de l’11-M i la gestió que en va fer el govern de José María Aznar; la mort de Joan Pau II; l’elecció de Barack Obama…