X

Tendència a l’alça en els contagis: les Balears sumen 300 nous positius i 2 defuncions

Repunten els ingressos de pacients amb Covid-19 als hospitals de les illes, amb 297 casos. És la xifra més alta des de finals de setembre. Mallorca comptabilitza 222 pacients a planta i 46 a les UCIs.

15/12/2020

Tendència a l’alça en els contagis: les Balears sumen 300 nous positius i 2 defuncions

11

300 nous positius, 2 noves víctimes mortals i 186 casos actius més. Són les darreres xifres de coronavirus aportades aquest dimarts migdia per la Conselleria de Salut, que ha reportat al Ministeri un total acumulat de 28.190 casos des del març front als 27.890 que en va reportar aquest dilluns. No obstant, aquest dimarts la Conselleria ha informat de 339 Proves de Diagnòstic d’Infecció Activa (PDIA) positives fetes en les darreres 24 hores.

Les víctimes mortals ja són 432. A la vegada, els casos actius ara mateix tornen a batre tots els rècords fins ara, amb 5.474 contagiats. Les altes apugen també, però molt manco, amb 112 més i un total acumulats de 22.284.

Augmenten les hospitalitzacions

Pel que fa als ingressos als hospitals de les Illes, es registren 297 casos. És la xifra més alta des dels 312 hospitalitzats de dia 29 de setembre. Per illes, a Mallorca hi ha 222 pacients de covid-19 a planta, són 19 més dels que hi havia ahir. El que no creix, de moment, són els pacients ingressats a les UCIs, on es registren 46 pacients. A Eivissa, no hi ha moviments a planta, hi ha 17 malalts ingressats. Però baixa la xifra a l’UCI, on hi ha 3 pacients, un manco que aquest dilluns. A Menorca no hi ha variacions a l’UCI, hi romanen 3 pacients crítics. En canvi baixa la pressió a planta, on hi ha 6 pacients amb coronavirus.

Arranz: “No crec que variïn les persones que poden reunir-se” per a la nit de Cap d’Any

El portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de Balears, Javier Arranz, ha assegurat que en l’augment de la incidència de covid-19 a Mallorca han influït diversos factors i que “desgraciadament, encara hi ha molts exemples d’actuació incívica, insolidària i egoista“. “Totes aquestes festes de gent que encara s’està reunint”, ha posat com a exemple Arranz sobre les conductes perjudicials en l’actual situació de pandèmia de covid-19, que s’afegeixen a l’augment de la mobilitat per les festivitats i per les compres.


Armengol: “Actualment, començam a veure el rebrot del pont de la Constitució”

Ha citat la possible incidència de la pluja, perquè porta a estar més temps tancat i se sap des de fa setmanes que els llocs tancats i mal ventilats afavoreixen el contagi, ha explicat en la roda de premsa setmanal sobre l’evolució de la pandèmia.

Sobre el fet que Balears sigui la comunitat amb la incidència més alta d’Espanya, Arranz ha dit que es deu sobretot al fet que en la Península hi ha hagut una baixada important de casos. “Diverses comunitats s’han posat al nivell del qual vèiem”, ha afegit. “Pensem que ens queden unes quantes setmanes per veure què passarà en la Península, perquè avui mateix ja veiem un augment de casos en algunes comunitats i en alguns casos estancament. No seria d’estranyar que el que ara parlem aquí, la parlarem en dues setmanes a la Península, fins i tot de xifres superiors”, ha assenyalat.

Sobre l’advertiment del sector de la restauració que confien que amb restriccions tan dures, al febrer les Balears hauran d’estar fora de virus o el Govern perdria credibilitat, Arranz ha dit que després de Nadal, “previsiblement al gener, s’haurà de veure molt bé com evoluciona el nombre de casos“. “Vindrem de l’augment de reunions i previsible un augment de casos; esperem que tots ho fem bé i no sigui així“, ha manifestat. I sobre la nit de Cap d’Any, el metge ha assegurat que no hi haurà una variació del límit de persones que puguin reunir-se.

“Veient l’evolució en la Península i a Eivissa, som optimistes de poder arribar al primer trimestre de l’any en bona situació. No m’atreveixo a dir més”, ha afegit Arranz.

Sobre les mesures que han funcionat en altres llocs per a millorar el control de la pandèmia, l’assessora tècnica del Govern, Margalida Frontera, ha dit que l’experiència d’Eivissa ha demostrat “molt clarament” quines són les restriccions que funcionen.

Ha assegurat que les tres mesures que van ajudar a baixar les taxes d’incidència a Eivissa van ser l’avançament del toc de queda a les 22.00 hores que van tenir més d’un mes i va limitar molt la mobilitat d’activitat social i festiva; el tancament de la restauració que a Eivissa va durar també més d’un mes; i la unitat institucional per a facilitar els resultats bons en un temps relativament curt.

“Les mesures en la resta d’Espanya, Europa i el món van en la mateixa línia d’evitar l’exposició a possibles contagis en ambients de màxim risc: espais tancats on no es poden seguir totes les mesures de precaució de manera idònia perquè cal llevar-se la màscara o fem activitat física intensa o estem menjant o bevent”, ha exposat Frontera.

L’assessora del Govern ha defensat que “cada mesura té un raonament darrere particular”. De cara al Nadal, quan el costum és socialitzar, Frontera ha advertit que “aquesta vegada no és el moment”. “És el moment de mantenir-vos en les bombolles de convivència habitual”, ha recordat i ha demanat que s’utilitzi la tecnologia per a mantenir el contacte.

Ha insistit que s’han d’evitar sobretot els espais tancats de risc, cal usar la màscara tot el temps que sigui possible i la distància i la rentada de mans continuen sent molt importants. “Necessitem la col·laboració de totes les persones perquè la situació de Mallorca pugui acabar el més aviat possible”, ha afegit, i ha advertit que aquesta mateixa situació pot tornar a donar-se també a Menorca, Eivissa i Formentera, si no es mantenen les bones pràctiques.

15/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT