política

Balears demanarà proves diagnòstiques per entrar des de la Península a partir de dia 20 de desembre

S'estableixen tres grups de passatgers: turistes, visitants amb motiu justificat i residents. Tots hauran de firmar una declaració responsable del motiu del viatge


Les Illes Balears demanaran proves diagnòstiques per entrar des de la Península a partir de dia 20 de desembre, igual que ja fan les Canàries. Així ho ha explicat la presidenta, Francina Armengol, després de la seva reunió amb el president de Canàries, Ángel Victor Torres, sobre els controls sanitaris als viatgers en els aeroports.

S’estableixen tres grups de passatgers: turistes nacionals sense motiu justificat, amb motiu justificat i residents. Tots ells hauran de firmar una declaració responsable del motiu del viatge. Els turistes internacionals hauran de continuar presentant una PCR negativa, com es feia fins ara i des del passat 23 de novembre.

El primer grup és el dels turistes espanyols, sense motiu justificat per viatjar. Hauran d’arribar amb una PCR negativa 72 hores abans de la seva arribada. És el mateix procediment que s’aplica als viatgers internacionals. Si no duen PCR, hi haurà una sanció, s’hauran de fer una prova d’antígens i quarantena. La prova pot ser PCR o TMA i els menors de 6 anys estan exempts, ha precisat Armengol.
El Govern contractarà el personal necessari per controlar la declaració responsable i les aportacions de la prova PCR negativa en ports i aeroports. Tant els recursos materials com els humans en les entrades a l’arxipèlag els posarà el Govern, ha insistit la presidenta.

El segon grup són els passatgers que arriben de qualsevol territori espanyol, no residents a les Illes, i amb un motiu justificat. Si han estat fora de les Balears més de 72 hores, s’hauran de fer una prova d’antígens a l’aeroport o presentar una PCR negativa.

Per al tercer grup, és a dir, per als residents, hi ha tres opcions: una és fer-se una PCR en origen 72 hores abans. La prova és gratuïta i es pot fer en els 67 centres concertats pel Govern. També es pot fer la prova d’antígens en arribar. Si és necessari, Salut donarà a aquests residents cita per a fer-se una PCR en un màxim de 48 hores. O, la tercera opció, fer una quarantena de 10 dies.


 més info Consulta aquí la llista de centres concertats del Govern on els residents es podran fer la PCR gratuïta

Queden exempts de fer-se proves els residents que hagin sortit de les Illes Balears 72 hores abans de la seva tornada. Hauran de firmar una declaració responsable de què no tenen símptomes compatibles amb la Covid-19. També els transportistes i la tripulació de vaixells i avions.

Francina Armengol ha explicat que el Govern es veu amb l’obligació de prendre totes aquestes mesures perquè la situació ara mateix “és preocupant i greu”. “A Mallorca hem passat de 200 casos a gairebé 300. La incidència acumulada ha passat de 222 casos per cada 100.000 habitants a 276 ahir mateix. És una pujada molt ràpida”, ha assegurat.

Armengol ha dit que aquests mecanismes busquen “reforçar la seguretat” per a frenar el virus i l’augment de les hospitalitzacions i l’ocupació de les UCI. “Cal extremar les precaucions, no és un Nadal normal”, ha destacat.

La presidenta ha destacat la importància que les mesures entrin en vigor abans de Nadal, per l’increment de mobilitat que es preveu, i ha precisat que en principi es mantindran fins al 9 de maig, que és fins quan regeix l’estat d’alarma.

Amb tot, els estudiants de Balears que siguin a l’estranger es regeixen pel decret estatal referit als qui arriben des d’altres països.


 més info Consulta aquí la llista de centres concertats del Govern on els residents es podran fer la PCR gratuïta


 més info L’Agrupació de Cadenes Hoteleres sobre les proves als turistes nacionals: “És una gran notícia per a nosaltres”

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

 1. Sandra Montolío Fernández 11/12/2020

  Tinc els pares a Eivissa i jo visc a Barcelona, cal ferme la prova PCR O és causa justificada anar a casa dels pares en període de vacances per estar amb ells i tenir cura?

 2. Maria Miguel-Gómara Courtemanche 14/12/2020

  Bon dia,
  Em passa semblant a la Sandra Montolío. Soc mallorquina, casada a mallorca, però ara estic vivint a Vic (Barcelona), és a dir, no soc resident a mallorca. Per Nadal torno a la casa familiar, tant per passar el Nadal amb ells com per tenir cura d’ells. Per mi ja és prou justificable, i em considero del col·lectiu de persones ni residents ni turista. Viatjera amb motiu justificable. És així?
  La declaració d’autoresponsabilitat, és correcta portar la de la generalitat de Catalunya.

  M’agradaria tenir una resposta.

  Moltes gràcies,

  Maria Gómara

 3. Barbara Flaquer Sansó 14/12/2020

  Soc mallorquina però visc a Barcelona. Ma mare, ja molt major, es resident a Mallorca però va venir per motius medics i tenia previst tornar a Mallorca abans de Nadal. En aquest cas l’acompanyaria ya que necessita ajuda. Entenc que això no seria ni turista ni resident, sino que tenc motiu justificat per viatjar. Seria suficient la declaració d’autoresponsabilitat de la Generalitat de Catalunya?
  Per altre part, en cas de no haver pogut fer la PCR abans del viatge, haurè de pagar a l’Aeroport de Palma per fer el test, i si és aixi quina quantitat?

  Moltes gràcies

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El Parlament rebutja els pressupostos generals de l’Estat

L'oposició els qualifica d'"estafa" per a les Balears

El batle de Palma es compromet a no pujar els impostos “ni el 2022 ni el 2023”

L'Ajuntament de Palma celebra avui i demà el Debat de l'Estat de la Ciutat