BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+2021%2C+un+any+d%E2%80%99impuls+per+a+la+recerca+cient%C3%ADfica%3F

Dissabte a les 12.00

BALEARS FA CIÈNCIA: 2021, un any d’impuls per a la recerca científica?

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

En el primer programa de 2021, Balears fa Ciència entrevista la immunòloga i viròloga Margarita del Val, investigadora científica del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i coordinadora de la plataforma Salud Global que aglutina centenars de grups de recerca de tota Espanya, d’àmbits molt diversos del coneixement, agrupats per a la investigació de la pandèmia de la COVID19. Margarida del Val és una de les científiques més prestigioses del CSIC i s’ha convertit en un referent informatiu i didàctic durant la pandèmia. Dissabte tornarà a estar amb nosaltres, a partir de les 12:25h, i li demanarem la seva opinió respecte els grans avanços aconseguits el 2020, malgrat tot, en la recerca científica de la SARS-CoV-2 i les seves perspectives d’impuls de cara el 2021.

Tot seguit, a les 12:45h, seguirem mirant cap el futur i rebrem als estudis d’IB3 Ràdio una altre dona científica, la doctora i investigadora en el grup de Patologies Vasculars i Metabòliques de l’Institut d’Investigació Sanitaria de les Illes Balears (IdISBa), Marta González Freire, contractada amb una beca Miguel Servet, i que desenvolupa un projecte centrat a identificar els mecanismes moleculars en la patogènesi de la sarcopènia, és a dir, la pèrdua degenerativa de la massa del múscul esquelètic relacionada amb l’increment de l’edat.

Altres continguts del programa d’aquest dissabte són: a les 12:05 h farem el primer Històries Naturals de 2021 amb el biòleg Joan Mayol i l’escriptor Martí Domínguez.

A les 13:05 h reprenem l’espai Ecocriminologia amb l’eivissenc Esteban Morelle, investigador a la UIB al Laboratori Interdisciplinari de Canvi Climàtic (LINCC) especialitzat en dret ambiental i sostenibilitat i membre de la Comissió Mundial de Dret Ambiental a la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. Amb ell parlarem de la pesca il·legal analitzada des del prisma de la criminologia verda, que posa de rellevància que no només es tracta d’un problema amb greus conseqüències ecològiques, sinó que també se’n deriven altres de caràcter social, laboral i fins i tot delictives.

A les 13:30 h serà el moment del Variat de Ciència, amb el físic i divulgador científic Adrià Garcia, que analitzarà la pel·lícula Radioactive que tracta sobre la vida de la científica polonesa Marie Curie. I a les 13:45 h acabarem el programa amb el fotògraf de natura Néstor Carda, protagonista del Preguntes desconfinades d’aquesta setmana, un test diferent i informal sobre l’activitat professional dels nostres convidats.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook i Instagram.