BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+Avan%C3%A7+del+Dia+Internacional+de+la+Dona+i+la+Nina+en+la+Ci%C3%A8ncia

Dissabte a les 12.00

BALEARS FA CIÈNCIA: Avanç del Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

A partir de les 12:25h ens avancem al Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència i farem tot un seguit d’entrevistes amb dones científiques de les nostres Illes i representants de la Plataforma 11F Balears, que té l’objectiu de promoure accions per donar més visibilitat en aquest col·lectiu, reivindicar el paper de la dona en els sectors cientificotècnics i fomentar les vocacions científiques entre les nines. Així, contactarem amb Eva Aguiar, doctora en oceanografia física en el grup de modelat numèric del Sistema d’Observació Costaner de les Illes Balears (SOCIB); Maria Rosa López, catedràtica de Física Atòmica, Molecular i Nuclear a la UIB i professora a l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC); Beatriu Morales, ex directora a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i científica titular en aquest centre de recerca, professora d’investigació i experta en biologia de peixos i gestió sostenible de recursos pesquers; Dora Romaguera, cap del grup de recerca d’Epidemiologia Nutricional i Fisiopatologia Cardiovascular (NUTRECOR) a la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdiSBa) i al Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN); Salud Deudero, ex directora al Centre Oceanogràfic de Balears (COB-IEO) i experta en ecologia marina, alteració dels habitats, ecosistemes i processos naturals; i la lingüista Maria del Mar Vanrell, professora adscrita en el departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB i organitzadora d’una tertúlia entorn del llibre Llengua Materna de Suzette Haden Elgin que tindrà lloc el proper dijous a les 19h a través de la plataforma Zoom d’internet.

Altres continguts del programa d’aquest dissabte són: a les 12:05h contactarem amb Gaspar Guaita, educador ambiental al Parc de S’Albufera de Mallorca, lloc on, amb ocasió del Dia Mundial de les Zones Humides -que va ser el passat dimarts- dissabte s’hi estarà fent un itinerari guiat per a interpretar els elements hidràulics que formen part del patrimoni etnològic del parc.

A les 12:15 h és el moment de Un drac al garatge amb el divulgador científic Alberto Fernández, que aquest cop farà un recull de les principals manipulacions o “fraus científics” que s’han comès al llarg de la història i que la pròpia comunitat científica, amb el temps, s’ha encarregat de posar en evidencia o corregir.

A les 13:05 h continuem la secció Dades COVID, a la qual, cada setmana, el matemàtic Daniel Ruiz ens fa una interpretació estadística de les dades més recents de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2.

A les 13:20 h entrevistem Salvador Macip, doctor en Genètica Molecular i Fisiologia Humana; investigador a la Universitat de Leicester, al Regne Unit; professor de Ciències de la Salut a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC); escriptor i divulgador científic. Amb ell farem un repàs de tota l’actualitat que envolta la recerca científica de SARS-CoV-2 i les seves variants, així com les mesures per tractar de combatre el coronavirus.

A les 13:45 h conclourem el programa amb el Variat de Ciència del físic i divulgador Adrià Garcia, que en aquesta ocasió, i aprofitant que dimarts passat va ser el ‘Dia de la Marmota’, ens farà un recopilatori d’algunes pel·lícules que tracten el tema dels viatges en el temps.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook i Instagram.