Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.
A partir de les 12:25 h entrevistem Txema Brotons, president de Tursiops, que ens explicarà els efectes del renou causat per les embarcacions sobre les poblacions de dofí mular en aigües d’Eivissa i resta de Balears. A més, ens donarà una visió de l’estat de conservació dels cetacis presents a la mar balear, en particular dels catxalots, les seves característiques i els mètodes d’estudi. Les Illes Balears són l’enclavament geogràfic més important per a la població de catxalots de la Mediterrània occidental. Com cada estiu, l’associació Tursiops desenvolupa les seves campanyes d’observació en aigües de l’arxipèlag, aquesta setmana a la zona del Llevant de Mallorca.
Tot seguit, a les 12:40 h ens anirem fins a Eivissa per parlar amb Esteban Morelle, investigador a la UIB en dret ambiental i sostenibilitat que ens contarà quina pot ser la intervenció penal davant la contaminació acústica subaquàtica i el paper del dret ambiental envers aquest camp, encara poc desenvolupat. Fa molt pocs dies Esteban Morelle ha defensat la seva tesi doctoral sobre els reptes de la protecció del medi marí, el dret ambiental i la criminologia per a la conservació de la biodiversitat.
Altres continguts del programa d’aquest dissabte són: a les 12:05 h farem la secció Un drac al garatge amb el divulgador científic Alberto Fernández, que aquest cop desmentirà el mite que les cartes del tarot serveixen per endevinar el futur.
A les 13:05h posem en marxa una secció d’hemeroteca: Converses de confinament i per començar recuperem un fragment de la conversa que vàrem mantenir el passat 2 de maig amb Joaquim Araujo, naturalista, escriptor, periodista, conferenciant i divulgador científic. Des de la seva finca a Extremadura, Araujo ens va parlar dels arbres, dels seus llibres i de la necessitat d’acostar-nos a la natura, ara més que mai.
A les 13:15 h recuperem la participació de Pedro Juan Llabrés, impulsor del canal Huele a Química, que al llarg de tot el mes d’agost ens presentarà una nova secció: Huele a Química, del laboratori a la farmàcia on tractarem aspectes vinculats a la farmacologia, origen, història, propietats físiques i químiques, efectes bioquímics i fisiològics, mecanismes, ús terapèutic, etc
A les 13:30 h arriba l’hora de Cinetífics amb el físic i divulgador Adrià Garcia, que en aquesta ocasió ens parlarà de Mortal Engines, una pel·lícula d’aventura post-apocalíptica de 2018 dirigida per Christian Rivers.
A les 13.45 h posem en marxa una nova secció: Preguntes desconfinades, un qüestionari informal amb científics de les nostres illes. Dissabte, i per començar, sotmetrem en aquest test Miquel Capó, biòleg màster en biotecnologia i actualment fent el doctorat en biologia de les plantes sobre la interacció herbívors – flora endèmica.
Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook, Instagram i Ivoox.
El programa es pot seguir en directe des de https://ib3.org/directe?c=radio i a les sintonies habituals d’IB3 Ràdio.