BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+Com+eren+les+Balears+quan+hi+habitaven+els+ictiosaures%3F

Dissabte a les 12h

BALEARS FA CIÈNCIA: Com eren les Balears quan hi habitaven els ictiosaures?

Com eren les Illes Balears abans dels dinosaures? A partir de les 12:30 h entrevistem Rafel Matamales Andreu, investigador a l’Institut Català de Paleontologia, amb qui descobrirem com era la fauna marina a les nostres illes fa més de 200 milions d’anys. Aquest investigador manacorí ha liderat una recerca sobre fòssils de rèptils marins d’espècies del Triàsic trobats a Mallorca, com els ictiosaures i els notosaures. L’article, publicat recentment a la revista Historical Biology, inclou la descripció d’una vèrtebra d’ictiosaure, un rèptil marí d’uns tres metres de longitud que s’alimentava de peixos i d’altres rèptils. El fòssil pertany al primer exemplar amb anatomia primitiva d’aquest grup que s’ha trobat a tot Europa.

Seguidament, a les 12:45 h, entrevistem el paleontòleg Josep Antoni Alcover, investigador del CSIC al departament de Biodiversitat i Conservació del IMEDEA, que ha participat a un estudi pluridisciplinari fet gràcies a materials conservats a l’IMEDEA amb els quals s’ha pogut descobrir una nova espècie per a la ciència: l’escurçó nan d’Eivissa (Vipera latastei ebusitana). És tracta de l’únic escurçó endèmic de les grans illes de la Mediterrània occidental que va sobreviure fins a la colonització humana d’aquestes illes, fa poc més de 4.000 anys. Aquesta troballa, publicada recentment a la revista Zoological Journal of the Linnean Society, modifica la creença que no hi havia hagut serps a les Pitiüses abans de l’arribada de l’home.

Altres continguts del programa d’aquest dissabte són: a les 12:05 h fem Històries Naturals amb el biòleg Joan Mayol i l’escriptor Martí Domínguez. A les 12:25 h contactarem amb el Parc de S’Albufera on s’hi estarà realitzant una activitat d’observació de flamencs amb motiu del Dia Mundial de les Aus.

A les 13:05 h entrevistem Sandra Espeja, coordinadora de la plataforma Observadors del Mar a les Balears, que ens explicarà tots els detalls de la jornada “Amb la mirada a la mar” que es farà a Palma el proper dia 16 i dedicada a debatre el paper de la ciència ciutadana en la conservació del mar.

A les 13:25 h és l’hora del Variat de Ciència, amb el físic i divulgador Adrià Garcia, que en aquesta ocasió ens explicarà la contribució científica del físic i matemàtic Max Planck.

A les 13:45 h acabem el programa amb la secretària general de SEO BirdLife Carlota Viada, que serà la protagonista del Preguntes desconfinades d’aquesta setmana, un qüestionari informal i diferent sobre diversos temes vinculats amb l’activitat professional dels nostres convidats.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook, Instagram i Ivoox.

Dirigit per Enric Culat.