Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència, és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.
A partir de les 12:25 h entrevistem Agustí Torres, president de Shark Med, una ONG que fa dos anys que recull dades sobre tintoreres i altres espècies de taurons a la mar balear. Ara, amb el suport de la Fundació Marilles, ha començat a instal·lar càmeres remotes situades a quilòmetres de distància de la costa, en les principals illes de l’Arxipèlag, que permetran l’observació directa dels taurons en el seu hàbitat natural i així conèixer millor el seu estat de conservació. Tot seguit, a les 12:45 h, parlarem amb Guillem Félix, president de l’Associació Cayume, que ens donarà detalls del projecte Eggcase 2020 per recuperar les poblacions de taurons i rajades ovípares de la mar balear a partir d’una metodologia innovadora que consisteix en la recuperació d’ous de taurons i rajades procedents de la pesca accidental. Amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors del Port d’Andratx, els ous seran incubats a les instal·lacions de LIMIA del Govern Balear, amb la finalitat de retornar després els nounats al medi natural.
Altres continguts del programa d’aquest dissabte són: a les 12:05 h farem la secció ‘Un drac al garatge’ amb el divulgador científic Alberto Fernández, que aquest cop desmentirà el mite que els humans només emprem el 10% cervell.
A les 13:05 h entrevistem Susanna Manrubia, investigadora i sotsdirectora al Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC) i experta en dinàmica de poblacions i evolució, amb qui farem un repàs sobre diverses qüestions d’actualitat vinculades a la pandèmia de la COVID-19. Manrubia estudia els sistemes evolutius de diferents tipus i desenvolupa models inspirats en la fenomenologia observada en sistemes naturals, principalment poblacions moleculars, virus i agents que interactuen en l’àmbit cel·lular i superior.
A les 13:25 h arriba l’hora de ‘Cinetífics‘ amb el físic i divulgador Adrià Garcia, que ens farà una crítica de la pel·lícula de ciència-ficció ‘Transcendence‘. Finalment, a les 13:45 h concloem el programa amb la Infodèmia del coronavirus, en aquesta ocasió amb Luis Resines, creador de Pelopantón, especialitzat en el desenvolupament de projectes divulgatius mitjançant el disseny gràfic, el dibuix i la il·lustració que pretenen acostar la cultura científica a la societat. Amb ell parlarem de les conseqüències de la pandèmia en el camp de la il·lustració científica i ens contarà una de les seves darreres feines: una reconstrucció artística, per al Museu Nacional d’Islàndia, a partir del crani d’una dona del segle XI en el lloc arqueològic de Hofstaðir, a Islàndia.
Balears fa Ciència, és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència, és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook, Instagram i Ivoox.
El programa es pot seguir en directe des de https://ib3.org/directe?c=radio i a les sintonies habituals d’IB3 Ràdio