BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+Darrera+recerca+de+l%E2%80%99IEO+envers+grumers+i+nacres

Dissabte a les 12.00

BALEARS FA CIÈNCIA: Darrera recerca de l’IEO envers grumers i nacres

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

Un estudi liderat per l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), en col·laboració amb científics del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) i altres centres de recerca demostra, per primera vegada, que l’abundància de la medusa Pelagia noctiluca en les primeres fases de vida a principis d’estiu està molt lligat a la quantitat de fitoplàncton que hi ha a l’aigua a finals de primavera. Els resultats de la recerca permetran entendre millor les possibles causes de les aparicions massives d’aquesta medusa a les nostres platges. En parlarem dissabte a partir de les 12:25 h amb Daniel Ottmann, autor principal de l’estudi i investigador predoctoral de Govern de les Illes Balears en el Centre Oceanogràfic de les Balears de l’IEO.

D’altra banda, investigadors de l’IEO han detectat una hibridació entre la nacra Pinna nobilis, espècie en perill crític d’extinció, i la nacra de roca (Pinna rudis). Aquesta troballa podria explicar la supervivència d’alguns exemplars de Pinna nobilis davant la mortalitat massiva que aquests bivalves pateixen a la Mediterrània a causa d’un paràsit. Ens ho explicarà a les 12:45h Maite Vázquez-Luis, investigadora de l’IEO i autora d’un article científic sobre aquesta qüestió a la revista Molecular Biology Reports.

Altres continguts del programa són: a les 12:05 h farem Històries Naturals amb l’escriptor i naturalista Martí Domínguez i el biòleg Joan Mayol.

A les 13:05 h continuem amb la secció Dades COVID a la qual el matemàtic Daniel Ruiz, com sempre, ens farà una interpretació

estadística de les dades més recents de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2.

A les 13:15 h reprenem l’espai Ecocriminologia amb l’eivissenc Esteban Morelle, investigador a la UIB al Laboratori Interdisciplinari de Canvi Climàtic (LINCC) especialitzat en dret ambiental i sostenibilitat. Amb ell parlarem de l’ecocidi o destrucció d’un o més ecosistemes d’un territori.

A les 13:30 h reprenem la secció Mirant el cel amb el president del Club Newton de Mallorca, Pep Marcús, que ens farà un repàs de l’actualitat aeroespacial vinculada amb les distintes missions i sondes enviades per diferents països fins el planeta Mart.

Finalment, a les 13:45 h serà el moment del Variat de Ciència, amb el físic i divulgador Adrià Garcia, que en aquesta ocasió farà una crítica del film The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, una comèdia de ciència-ficció britànica i estatunidenca de 2005.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook i Instagram.