BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+Des+del+Congr%C3%A9s+d%E2%80%99Ornitologia+en+el+Llatzeret+de+Ma%C3%B3

Dissabte a les 12.00

BALEARS FA CIÈNCIA: Des del Congrés d’Ornitologia en el Llatzeret de Maó

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

Aquest dissabte farem el programa des de l’illa Llatzeret de Maó (Menorca) on IB3 Ràdio hi tindrà ubicat un set d’emissió amb motiu de la celebració del Segon Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC) que enguany porta per lema “Els ocells marins, un tresor en perill”. En els transcurs del programa coneixerem la feina que fan els investigadors, professionals, entitats de recerca i grups ornitològics de diferents territoris especialitzats en l’estudi de les aus, molts d’ells ubicats a les nostres illes.

Així, a partir de les 12:05 h entrevistem Maite Salord, vicepresidenta i consellera de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera de Menorca; Raül Escandell, responsable d’anellament a la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) i coordinador del comitè organitzador del COTPC; i Miguel McMinn, president del comitè científic del COTPC.

A partir de les 12:25 h farem una tertúlia sobre Aus vs Confinament amb Toni Llobet, il·lustrador i naturalista, i impulsor d’un taller creat fa uns mesos per seguir els ocells i la natura des de casa i a través de les xarxes socials; i amb Oscar Gordo, biòleg i col·laborador de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i que diumenge xerrarà del Confinament per la COVID-19 i el seu efecte sobre els ocells urbans.

A partir de les 12:40 h farem la tertúlia Aus Marines, Conservació i Resiliència amb Pep Arcos, coordinador del Programa Marí a la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO/BirdLife) i Daniel Oro, investigador del CSIC especialitzat en dinàmica de poblacions

animals al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i professor en aquest centre de recerca.

A partir de les 13:05 h farem una altra tertúlia que en aquest cas dediquem a ciència ciutadana vs tecnologia amb la participació de Gabriel Gargallo, director de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), que el proper dilluns farà la darrera xerrada plenària del Congrés sobre l’ús aplicat de la ciència ciutadana; i amb Lluis Brotons, investigador del CSIC al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), que ens explicarà les avantatges de la tecnologia NOCMIG, basada en la gravació dels reclams dels ocells, tant si es tracta d’estols com d’individus que volen en solitari, i que aporta informació molt valuosa per entendre el fenomen migratori.

A partir de les 13:25 farem la darrera tertúlia, dedicada a Dones Ornitòlogues amb la participació de Ana Sanz, investigadora en el grup d’ecologia i demografia animal a l’IMEDEA i en el grup de zoologia aplicada a la UIB; Margalida Barceló, investigadora en el grup d’Ecologia Marina a l’IMEDEA; Júlia Romero Coll, estudiant de màster d’oceanografia a la Universitat de Barcelona; i Nara Triay, estudiant menorquina de Secundària aficionada a l’ornitologia.

Conclourem el programa acomiadant-nos de Xavier Méndez, naturalista, ornitòleg i guia d’observació d’aus i natura a Menorca, que al llarg de tot el programa ens haurà estat ajudant, assessorant-nos i documentant-nos en les qüestions tècniques vinculades al camp de l’ornitologia.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook, Instagram i Ivoox.