Al segon episodi del nou programa transmèdia d’IB3, Balears Fa Ciència, la mar serà la protagonista, especialment, pel que fa a oceanografia operacional, amb la participació de Joaquim Tintoré, físic i director del Sistema d’Observació Costanera de les Illes Balears (SOCIB). Detallarà la recerca que es fa per conèixer com funciona el Mediterrani a través dels múltiples aparells que mesuren dades com ara la salinitat, la temperatura, l’oxigen o la clorofil·la, que ens permeten saber com funcionen els corrents i fer prediccions, per exemple, del moviment de vessaments d’hidrocarburs a la mar.
Al SOCIB s’han incorporat noves treballadores, les tortugues marines, que fan una important tasca oceanogràfica sense saber-ho. Moltes d’elles procedeixen de l’ONG Alnitak, i d’altres de la Fundació Palma Aquarium, on es recuperen d’accidents a la mar amb plàstics o xocs amb vaixells. La investigadora Ohiana Revuelta mostrarà al programa els sensors que permeten a les tortugues fer aquesta important feina de presa de dades a la mar.
A més, el programa parlarà del projecte Seabin, un curiós poal que s’instal·la als ports per recollir fems, i del sistema Techbuoy, una innovadora tanca per gestionar les entrades i sortides de vaixells a les zones portuàries.
Com cada diumenge, el físic barbut Adrián García i l’oceanògrafa Ana Payo Payo conduiran el programa de ciència d’IB3 Televisió amb el seu sentit de l’humor, per fer-ne accessibles els darrers avanços a tota la població.
Balears Fa Ciència acosta al ciutadà el món de l’astrofísica, l’oceanografia, la biomedicina, la botànica, la geologia, les noves tecnologies, l’energia i la zoologia, entre d’altres, amb humor i amb un llenguatge proper.
Balears Fa Ciència s’emet cada diumenge a les 19.55 h, a IB3 Televisió. Vos convidam a interactuar amb nosaltres a les xarxes socials: a Twitter @BalearsFCiencia i a facebook.com/balearsfaciencia amb l’etiqueta #BalearsFaCiènciaIB3.
A la pàgina web IB3.org podeu veure aquest programa en directe i també el trobareu a la secció “A la carta”.