BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+%E2%80%98El+cervell%2C+una+m%C3%A0quina+prodigiosa%E2%80%99

Diumenge a les 19.55

BALEARS FA CIÈNCIA: ‘El cervell, una màquina prodigiosa’

El cervell és una màquina prodigiosa que controla totes les funcions de l’organisme. El pròxim programa de “Balears Fa Ciència” esbrinarà algunes d’aquestes funcions, com la percepció del dolor, la memòria, l’atenció o els trastorns mentals.

El cervell processa el dolor a través d’una complexa xarxa neuronal, on intervenen aspectes sensorials, emocionals i cognitius. Aquesta funció és fonamental per garantir la nostra supervivència. Pedro Montoya, catedràtic de Psicologia i investigador, en donarà les claus al plató del programa. També es mostraran les darreres recerques que investiguen la relació entre el dolor i l’envelliment o l’activitat física, amb les doctores Ana Domínguez Roldán i Carolina Sitges.

Al tractament de les malalties mentals també hi pot haver innovació tecnològica. És el cas de Mentalcheck, una aplicació desenvolupada per Mentalment i Apploading, amb la qual pacients i professionals poden fer un millor seguiment i registre de l’evolució dels trastorns.

Una de les funcions més fascinants del cervell és l’atenció, que també es troba a diferents parts del cervell. Un problema en els neurotransmissors que connecten una neurona amb l’altra pot provocar trastorns com el Dèficit d’Atenció i Hiperativitat (TDAH) o el Tempo Cognitiu Lent. El Laboratori de Conducta i Sistemes Dinàmics (LabCSD) i, més concretament, la Unitat d’Atenció Terapèutica infantil, duu a terme una recerca pionera en el món sobre Tempo Cognitiu Lent. Ho explicaran Mateu Servera, Belén Sáez i Cristina Trias, amb l’ajuda d’en Patxi i del seu pare. També es mostrarà un innovador sistema de realitat virtual per lluitar contra la por a la foscor. En Lucas ho està fent servir… i diu que li va bé!

El programa se centrarà també en la recerca que fa David Moranta amb rates, per saber quines substàncies poden alentir l’envelliment.

La versió televisiva de Balears fa Ciència rep finançament de la Fundación para la Ciencia y la Tecnología i té el suport de la Direcció General de Recerca i Innovació del Govern de les Illes Balears. Com cada diumenge, el físic barbut Adrián García i l’oceanògrafa Ana Payo conduiran el programa de ciència d’IB3 Televisió amb el seu sentit de l’humor, per fer accessibles els darrers avenços a tota la població.

Balears fa Ciència s’emet cada diumenge a les  19.55 h, a IB3 Televisió. Vos convidam a interactuar amb nosaltres a les xarxes socials: a Twitter @BalearsFCiencia i a facebook.com/balearsfaciencia amb l’etiqueta #BalearsFaCiènciaIB3. A la pàgina web IB3.org podeu veure aquest programa en directe i també el trobareu a la secció “A la carta”.