El canvi climàtic és un fet i no podem fer res per aturar-lo, però sí que podem evitar que vagi a més. Són molts els investigadors que es dediquen a esbrinar fins on pot arribar el canvi climàtic a les Balears, com afectarà els diferents sectors econòmics i què podem fer per adaptar-nos-hi. Molts d’ells estan integrats en el Grup Interdisciplinari de Canvi Climàtic de la UIB. Entre ells, Agustí Jansà, que va ser durant 25 anys el delegat a les Balears de l’Agència Espanyola de Meteorologia. També Pau de Vílchez, que fa recerca des del punt de vista del Dret, i Cati Torres, investigadora en els efectes econòmics.
Balears fa Ciència mostrarà com Carlos Alonso, a través de Meteoclim, es dedica fer prediccions de canvi climàtic, que permeten a les administracions públiques i empreses saber quin serà l’escenari futur i com s’hi han d’adaptar.
L’increment de temperatura de les aigües provoca que moltes espècies marines, procedents de mars més càlides, arribin a la Mediterrània i desplacin les espècies locals, cosa que posa en perill els ecosistemes. Ho explicaran Laura Royo, Jorge Terrados i Fiona Tomàs, de l’IMEDEA-CSIC, que tenen la col·laboració de desenes de bussejadors aficionats dins el projecte “Observadors del mar”, que avisen cada vegada que veuen una espècie sospitosa.
Finalment, Balears fa Ciència mostrarà la tasca dels investigadors de la Universitat de les Illes Balears per aconseguir vinyes que consumeixin menys aigua i puguin adaptar-se millor als efectes de la sequera.
Com cada diumenge, el físic barbut Adrián García i l’oceanògrafa Ana Payo Payo conduiran el programa de ciència d’IB3 Televisió amb el seu sentit de l’humor, per fer accessible els darrers avenços a tota la població.
Balears fa Ciència acosta al ciutadà el món de l’astrofísica, l’oceanografia, la biomedicina, la botànica, la geologia, les noves tecnologies, l’energia i la zoologia, entre altres, amb humor i amb un llenguatge proper.
Balears fa Ciència s’emet cada diumenge a les 19.55 h, a IB3 Televisió. Vos convidam a interactuar amb nosaltres a les xarxes socials: a Twitter @BalearsFCiencia i a facebook.com/balearsfaciencia amb l’etiqueta #BalearsFaCiènciaIB3.
A la pàgina web IB3.org podeu veure aquest programa en directe i també el trobareu a la secció “A la carta”.