BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+El+Comit%C3%A8+d%E2%80%99%C3%88tica+del+CSIC

Dissabte a les 12.00

BALEARS FA CIÈNCIA: El Comitè d’Ètica del CSIC

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

A partir de les 12:30 h farem tertúlia amb el biotecnòleg i genetista Lluís Montoliu, investigador al Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC) i al Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa en Malalties Rares, de l’Institut de Salut Carlos III; i amb la investigadora d’oceanografia física Ananda Pascual, directora del departament d’Oceanografia i Canvi Global a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i investigadora al grup de Tecnologies Marines, Oceanografia Operacional i Costanera d’aquest centre de recerca que té la seva seu a Esporles (Mallorca).

Des de fa poques setmanes, Lluís Montoliu ha estat nomenat nou president del Comitè d’Ètica del CSIC. En aquest Comitè interdisciplinari, integrat per dotze persones, també hi forma part la investigadora mallorquina Ananda Pascual, que s’encarregarà de l’àrea de medi ambient. El Comitè d’Ètica és un òrgan consultiu que assessora la Presidència i el Consell Rector del CSIC, amb la funció d’emetre informes i formular recomanacions sobre els principis ètics i deontològics relatius a l’activitat investigadora.

Altres continguts del programa d’aquest dissabte són: a les 12:05 h fem Un drac al garatge amb el divulgador científic Alberto Fernández, que aquest cop desmentirà no un, sinó fins a cinc creences vinculades a les pseudociències.

A les 12:15 h ens visita Macià Buades-Rotger, investigador en neurociència i psicologia al Donders Centre for Cognition (DCC) de la Universitat Radboud de Nimega (Països Baixos) i especialista en la recerca de neurociència de l’agressió.

A les 13:05 h és el moment de la secció d’hemeroteca d’aquest estiu, Converses de confinament, en aquesta ocasió amb l’ecòleg Fernando Valladares, professor d’investigació del CSIC, on dirigeix el grup d’Ecologia i Canvi Global al Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC). El passat 11 de juliol vàrem xerrar amb ell sobre biodiversitat, ecosistemes i la relació entre destrucció ecològica i pandèmies.

A les 13:15 h continuem la secció Huele a Química, del laboratori a la farmàcia amb Pedro Juan Llabrés que aquest dissabte ens explicarà cóm s’identifiquen i es validen les dianes terapèutiques.

A les 13:30 h arriba l’hora de Cinetífics amb el físic i divulgador Adrià Garcia, en aquest cas analitzant tot un clàssic del cinema de comèdia i ciència ficció: Mars Attacks!

A les 13:45 h acabem el programa amb Daniel Ruiz, president de la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX), que serà el nostre convidat del Preguntes desconfinades d’aquesta setmana, un qüestionari informal i diferent sobre diversos temes.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook, Instagram i Ivoox.