BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+El+futur+de+la+recerca+a+Balears+despr%C3%A8s+de+la+pand%C3%A8mia

Dissabte a les 12h

BALEARS FA CIÈNCIA: El futur de la recerca a Balears desprès de la pandèmia

Com serà el futur de la recerca científica a les Balears després del cop econòmic causat per la pandèmia del coronavirus? El paper de la ciència i la innovació canviarà a partir d’ara? Fins a quin punt? La “nova normalitat” tornarà a apostar pels recursos tradicionals o tindrà en compte, ara sí, una necessitat de diversificació del nostre model productiu?

En parlarem a partir de les 12:20 h amb Josep Lluís Pons, director general de Política Universitària i Recerca; Alicia Sintes, professora titular a la UIB en l’àrea de física teòrica i investigadora principal del grup de recerca de Física Gravitacional: Teoria i Observació; Anna Traveset, investigadora i directora del Laboratori d’Ecologia Terrestre a I’IMEDEA i representant institucional del CSIC a les Balears; Joan Perelló president del clúster de Biotecnologia i Biomedicina de les Balears (BIOIB) i director general de la biofarmacèutica Sanifit, i Salud Deudero, biòloga marina, ex directora del Centre Oceanogràfic de Balears (COB-IEO) i investigadora en l’estudi dels microplàstics en el medi marí i la conservació d’espècies i hàbitats en els ecosistemes costaners mediterranis. Amb tots ells conclourem la secció #Ciènciadesdecasa que hem anant fent al nostre programa en les darreres dotze setmanes.

Altres continguts del programa són: a les 12:05 h., Històries Naturals amb el biòleg Joan Mayol i l’escriptor Martí Domínguez; a les 12:55h parlarem dels efectes dels microplàstics a la mar amb Montse Compa, investigadora del grup d’impactes a la mar del COB-IEO que ja fa uns anys coordina campanyes de mostreig per avaluar la concentració de plàstics i microplàstics a la mar per identificar patrons d’acumulació i origen; a les 13:05 h contactem amb Daniel Ruiz, president de la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX) que ens plantejarà un nou “enigma matemàtic”.

Tot seguit, al voltant de les 13:10 h, entrevistem el genetista mallorquí Lluís Quintana-Murci, cap de Departament d’Evolució Genètica de l’Institut Pasteur de París. Ell és un dels trenta científics que componen el consorci internacional Covid Human Genetic Effort; és membre del comitè científic extern de l’IdiSBa; col·labora amb el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i és professor del Collège de France.

A les 13:30 h entrevistem la doctora Maria Arrizabalaga, especialista de medicina interna-infeccioses de l’Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadora del grup de “Malalties infeccioses/VIH” de l’IdISBa. Conjuntament amb Joan Bargay desenvolupa un projecte, finançat per l’IdISBa, per determinar l’eficàcia de les transfusions de plasma de persones que han patit la malaltia COVID-19 a pacients amb coronavirus que encara estan hospitalitzats a l’Hospital Universitari Son Llàtzer.

A les 13:45 h serà el torn de  “l’Infodèmia del coronavirus”, en aquesta ocasió amb Andreu Perelló, periodista científic i membre del departament de comunicació de la UIB, amb qui analitzarem el paper dels gabinets de premsa des d’una institució universitària com la UIB i les necessitats comunicatives dels mitjans de comunicació en temps de coronavirus.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores.

Balears fa Ciència