BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+El+paper+ecol%C3%B2gic+de+les+aus+mitjan%C3%A7ant+la+dispersi%C3%B3+de+llavors

Dissabte a les 12h

BALEARS FA CIÈNCIA: El paper ecològic de les aus mitjançant la dispersió de llavors

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

Un treball internacional amb participació de l’IMEDEA (CSIC-UIB) publicat recentment a la revista Nature ha demostrat que la majoria de les plantes de comunitats forestals europees són dispersades per ocells que migren a latituds més càlides del sud, mentre que només una minoria són disseminades per ocells que migren cap al nord, a latituds més fredes. Això limita l’adaptació de les espècies vegetals d’Europa al canvi climàtic, ja que, a conseqüència de l’escalfament global, moltes espècies animals s’estan traslladant cap a noves àrees amb climes més apropiats, generalment a zones més fredes. Dissabte a partir de les 12:25 h coneixerem més detalls de l’estudi amb Anna Traveset, investigadora, responsable del Laboratori d’Ecologia Terrestre a I’IMEDEA i representant institucional del CSIC a les Balears.

Altres continguts del programa: a les 12:05 h tenim Un drac al garatge amb el divulgador científic Alberto Fernández, que en aquesta ocasió ens parlarà d’alguns dels mites pseudocientífics vinculats a l’estiu.

A les 12:45 h ens visitarà als estudis d’IB3 Ràdio Pau Colom, llicenciat en Ciències Ambientals, màster en Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat per la Universitat Autònoma de Barcelona i amb una beca de la CAIB per fer la seva tesi doctoral a l’IMEDEA amb el grup d’Ecologia Terrestre dirigit per Anna Traveset. Ens explicarà les seves feines en el projecte de ciència ciutadana CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) recollint dades d’abundància de papallones a Mallorca i en general a les Balears, així com les interaccions mutualistes entre papallones i plantes.

A les 13:05 h feim Dades COVID a la qual el matemàtic Daniel Ruiz farà una interpretació estadística de les dades més recents de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2.

A les 13:15 h reprenem l’espai Ecocriminologia amb l’eivissenc Esteban Morelle, investigador a la UIB al Laboratori Interdisciplinari de Canvi Climàtic (LINCC) especialitzat en dret ambiental i sostenibilitat.

A les 13:25 h rebrem als estudis Erick Gustavo, investigador predoctoral de Formació del Professorat Universitari en el grup d’Evolució i Cognició Humana (EVOCOG) de la UIB. Està realitzant el seu projecte de tesi sobre les preferències visuals associades al Trastorn de l’Espectre Autista. Parlarem d’aquest tema i sobretot d’un projecte internacional molt interessant en el qual Erick Gustavo ha participat: la confiança en les mascaretes i la seva percepció social associada durant la pandèmia de la COVID-19

Finalment, a les 13:45 h serà el moment del Variat de Ciència, amb el físic i divulgador Adrià Garcia, amb qui, en aquesta ocasió, farem un ‘Cinetífics’ sobre el film de ciència ficció Stowaway estrenat recentment a la plataforma Netflix.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook i Instagram.