Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.
A partir de les 12:30 h entrevistem la biòloga i divulgadora Odile Rodríguez de la Fuente, filla del popular etòleg, naturalista, ambientalista i divulgador de qui enguany, el 2020, commemorem el 40 aniversari de la seva mort. Odile Rodríguez de la Fuente ha presentat recentment el llibre “Félix. Un hombre en la tierra” i aquesta setmana ha participat a un debat online sobre el canvi climàtic i el paper dels joves organitzat per l’Associació Diálogo.
Altres continguts del programa d’aquest dissabte són: a les 12:45 h entrevistem Alejandro Quecedo, escriptor, activista mediambiental, president de la Junta Juvenil de SEO Birdlife; va representar Espanya a la primera Cimera de la Joventut sobre el Clima de l’ONU celebrada el setembre de 2019 a Nova York; i ha estat seleccionat per la UNESCO per formar part del grup directiu que establirà la xarxa global de joves i acció climàtica, YoU-CAN. Aquesta setmana també ha participat al debat online sobre canvi climàtic organitzat per l’Associació Diálogo.
A les 12:05h amb la representant institucional del CSIC a les Illes Balears, Anna Traveset, coneixerem tots els detalls de les activitats previstes a la Setmana de la Ciència i la Tecnologia, que a les nostres illes arranca el proper 2 de novembre amb el joc “Què fan els científics i científiques?” organitzat per la delegació del CSIC a les Illes Balears, IMEDEA, IFISC i SOCIB. Es tracta d’un ‘Kahoot’ sobre plantes, animals, oceans i el planeta Terra, que convida a l’alumnat de primària a divertir-se i aprendre al mateix temps.
A les 12:15 h és el moment de Un drac al garatge amb el divulgador científic Alberto Fernández, que aquest cop ens parlarà del mag James Randi, mort el passat dia 20. Les darreres
dècades, Randi les dedicà, en la major part del seu temps, a investigar i desmuntar afirmacions paranormals, sobrenaturals i pseudocientífiques. Va ser el creador del ‘Repte James Randi’.
A les 13:05 h entrevistem Rafel Beltran, investigador al Grup d’Ecologia Terrestre de l’IMEDEA i que aquesta setmana ha fet una xerrada organitzada per APAEMA sobre la importància dels pol·linitzadors dins els agroecosistemes i la natura en general. Parlarem sobre aquesta qüestió, sobre el projecte LIFE 4 Pol·linitzadors i sobre les tècniques per ajudar a conservar les poblacions de pol·linitzadors i la qualitat dels cultius.
A les 13:25 h contactem amb Maria Carmen Garcia, científica a l’IEO i organitzadora de les Primeres Jornades Oceánicas celebrades aquesta setmana a Fuengirola (Màlaga), dedicades a debatre el paper de les dones en ciències marines, amb la participació de científiques pioneres en ciències de la mar i professionals que desenvolupen la seva activitat d’R+D+I en organismes públics d’investigació, universitats, fundacions i empreses.
A les 13:45 h acabem el programa amb la secció Variat de Ciència, amb el físic i divulgador Adrià Garcia que en aquesta ocasió ens farà un repàs de algunes de les “equivocacions” i “errors” més importants de la història de la ciència.
Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook, Instagram i Ivoox.