Dissabte 16 de maig a les 12 h. Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.
Pot explicar la genètica la variabilitat de resposta davant el coronavirus? En parlem a les 13:05 amb Ángel Carracedo, un dels majors referents mundials en l’estudi de la genètica. Dirigeix la Fundació Pública Galega de Medicina Xenómica (SERGAS, Junta de Galícia) i el Centro Nacional de Genotipado–ISCIII (CEGEN) i coordina el Grup de Medicina Genòmica de la Universitat de Santiago de Compostel·la.
Tot seguit, al voltant de les 13:20 h, entrevistem Carles Barceló, investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) del grup de Malaltia Oncològica Peritoneal i coordinador d’un estudi que acaba de ser subvencionat per l”Instituto de Salud Carlos III’ (ISCIII) sobre el receptor ACE2, l’enzim considerat clau en l’entrada del coronavirus de la COVID-19 en l’organisme, i així poder identificar com i on s’inicia la infecció. A través d’aquest projecte també s’estudiaran les variants genètiques de l’esmentat enzim en la població espanyola per saber com pot diferir aquest procés d’entrada del virus i les seves conseqüències, cosa que pot tenir implicacions per al desenvolupament de noves teràpies.
A les 13:35 h contactem amb Rodolfo Gómez, cap del grup de patologia múscul-esquelètic i investigador de l’Instituto de Investigación Sanitaria de Santiago de Compostela‘ (IDIS) en un projecte de reposicionament de fàrmacs potencialment eficaços per tractar de reduir la denominada “tempesta les citocines” associada a la mortalitat per COVID-19.
Altres continguts del programa són: a les 12:05 h ‘Històries Naturals’ amb el biòleg Joan Mayol i l’escriptor Martí Domínguez; i a les 12:35 h continuem amb la secció #Ciènciadesdecasa en la seva novena setmana, aquest cop amb la participació de Pau Escribá, professor de biologia cel·lular a la UIB i conseller delegat de l’empresa biofarmacèutica Laminar Pharmaceuticals, amb seus socials al Parc Bit i a Massachusetts (Estats Units); Lola Álvarez, biòloga, coordinadora de Demolab i Demotec, membre de PortUIB i creadora d’un joc d’escapada en línia impulsat des de la UIB que es va desenvolupar la passada setmana amb la participació de 388 grups diferents en els quals varen prendre part 1.550 persones, entre elles Júlia Alemany i Joan Lliteras que seran al programa d’aquest dissabte explicant-nos les seves experiències; i Daniel Ruiz, president de la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX) que ens plantejarà un nou “enigma matemàtic”.
A les 13:45 h recuperem ‘l‘Infodèmia del coronavirus’, en aquesta ocasió amb Xiomara Cantera, responsable de premsa del ‘Museo Nacional de Ciencias Naturales’ (MNCN-CSIC) i que ens presentarà la col·lecció ‘Cuéntame cómo dedicarme a la ciencia’.
Balears fa Ciència és, el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència, és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook, Instagram i Ivoox.
Aquest programa es pot seguir en directe a https://ib3.org/directe?c=radio
I també a les sintonies d’IB3 ràdio: Mallorca 106.8, Menorca 88.6 i Eivissa i Formentera 93.7
Recupera els programes ja emesos a BalearsFaCiència