BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+La+Salle+somia+ci%C3%A8ncia%2C+ci%C3%A8ncia+a+l%E2%80%99abast+escolar

Dissabte a les 11.00

BALEARS FA CIÈNCIA: La Salle somia ciència, ciència a l’abast escolar

Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és el  magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11 i les 14 hores.

Aquest dissabte, poc després del migdia, coneixerem els preparatius de La Salle somia ciència, una jornada que se celebrarà el 31 de març, dia en què els alumnes d’aquests centres educatius de Balears organitzaran tot un conjunt d’experiments de física, química, noves tecnologies i altres disciplines, amb l’objectiu de despertar la vocació científica dels més joves. Ens ho explicarà la professora de biologia Joana Barceló, que vendrà acompanyada a IB3 Ràdio per un grup d’alumnes del Col·legi La Salle Inca.

Tot seguit, parlarem dels Homo sapiens i de les evidències culturals més properes que tenim des que aquesta espècie va abandonar l’Àfrica, entre 36.000 i 54.000 anys enrere. Quins llocs van ser els primers que van poblar, quan van abandonar el continent africà, com eren aquelles societats o quines eines eren capaces de fabricar per adaptar-se a l’entorn? En xerrarem amb Andreu Ollé, arqueòleg i investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), que recentment ha codirigit unes excavacions a una cova de Kaldar, a l’Iran.

A la primera hora, i tot just començar el programa, farem una connexió amb l’Hospital veterinari Aragó, a Palma, on en aquells moments na Roqueta, la tortuga apadrinada pel nostre programa des de fa diverses setmanes, estarà passant una revisió mèdica per saber si ha pogut alliberar les restes de residus plàstics acumulats dins en el seu organisme. Ens ho explicarà el nostre col·laborador, Miquel Amengual, que serà amb el director del centre veterinari esmentat: Guillem Riera.

Després seguirem amb el nostre espai De Viatge, dedicat a conèixer els llocs més llunyans del planeta i la seva relació amb la biodiversitat i altres aspectes científics. Dissabte tornarem a l’Antàrtida, en aquesta ocasió amb Jaume Flexas, Xurxo Gago, María José Clemente i Xavier Gulías, tots ells, investigadors de la UIB participants en el projecte TOPSTEP, que estudia les condicions de tolerància a l’estrès, la fotosíntesi i l’adaptació a les variacions climàtiques de les plantes en condicions extremes. Concretament, aquests científics varen estar el gener i el febrer desenvolupant el seu projecte a la Patagònia, Tierra del Fuego i les illes Livingston i King George.

Després de les 13 hores retrobarem alguns dels nostres col·laboradors habituals. Primer farem la secció Meteo amb Agustí Jansà, expert en l’estudi del clima a la Mediterrània. Tot seguit, serà el torn de l’humor amb una Entrevista Impossible amb Xavi Canyelles i, abans d’acabar, farem Safareig de Ciència amb el físic Adrià García.

Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és un magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11 i les 14 hores, que pretén despertar la curiositat, instruir i alhora entretenir gràcies a la divulgació de diversos temes vinculats a totes les branques del coneixement.

Vos recordam que podeu fer comentaris al nostre Twitter: @BalearsFCiencia i al nostre Facebook: Balears fa Ciència-IB3 Ràdio i al correu electrònic: balearsfaciencia@ib3radio.com.

IB3 Ràdio es pot sintonitzar als dials: 106.8 (Mallorca), 88.6 (Menorca), 93.7 (Eivissa i Formentera), 89.2 (Alcúdia, Andratx i Sóller), 92.7 (Calvià), 96.4 (Capdepera), 101.1 (Pollença) i 102.3 (Sant Josep).

A la pàgina web www.ib3radio.com es pot sentir el programa “En directe”. També el podeu tornar a escoltar al servei de ràdio “A la carta”.