BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+Les+abelles%2C+%E2%80%98M%C3%A9s+enll%C3%A0+de+la+mel%E2%80%99

Dissabte a les 12.00

BALEARS FA CIÈNCIA: Les abelles, ‘Més enllà de la mel’

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

Al llarg de només 50 dies de vida, cada abella obrera recorre fins a 800 quilòmetres per recol·lectar el nèctar d’unes 7.500 flors, amb les que produeixen 5 grams de mel. Són necessàries, per tant, al menys un milió i mig de flors i el constant treball de 200 obreres per reunir tan sols un quilo de mel. El documental ‘Més enllà de la mel’ pretén aportar un grau més de coneixement sobre la complexa trama que suposa el món de les abelles, així com de la seva importància per a la conservació del planeta. Aquest dissabte a les 12:10h parlarem amb Rubén Casas, realitzador de documentals de natura i director de ‘Més enllà de la mel’, un documental produït per la Fundació Vida Silvestre de la Mediterrània (FVSM) i encara en fase de realització. També ens acompanyarà l’apicultor Martí Mascaró, de Mel Caramel, que ha participat en el documental amb el seu assessorament.

Altres continguts del programa són: a les 12:40 h entrevistarem Ana Sanz, investigadora en el grup d’ecologia i demografia animal a l’IMEDEA i en el grup de zoologia aplicada a la UIB, respecte un estudi de la UIB i de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) que investiga els canvis que la transformació dels abocadors de residus està provocant en el comportament dels gavians de potes grogues (Larus michahellis).

A les 13:05 h continuem la secció setmanal Dades COVID, a la qual el matemàtic Daniel Ruiz fa una interpretació estadística de les dades més recents de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2.

A les 13:20 h entrevistem Ana Fidalgo, etòloga, primatòloga i professora a la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) al Departament de Psicologia Biològica i de la Salut. Amb ella parlarem de les similituds entre els comportaments humans i animals respecte les relacions d’afecte entre individus, famílies i grups socials. Fa uns dies, Ana Fidalgo va impartir la conferència “L’amor és només humà”? dins del cicle “La lògica de l’amor” organitzat per la Fundació la Caixa al CaixaForum Palma i celebrat al llarg del mes de març.

A les 13:45 h acabem el programa amb Variat de Ciència i el físic i divulgador Adrià Garcia, que en aquesta ocasió ens farà una crítica de la pel·lícula, “Lliga de la justícia”, recentment estrenada a la plataforma HBO. La pel·lícula, dirigida per Zack Snyder, està basada en l’equip de superherois del mateix nom de DC Comics.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook i Instagram.