Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.
Quines són les principals epidèmies que han afectat les Illes Balears en l’època contemporània, en els darrers 200 anys? El coneixement dels brots epidèmics del passat permeten valorar amb més precisió la pandèmia provocada per la COVID-19? En el llibre “Les epidèmies a les Illes Balears (1800- 2020)”, presentat el passat dijous, s’hi analitzen l’abast i la mortalitat, les causes i conseqüències. A Balears fa Ciència, a partir de les 12:30 h, entrevistem els seus autors: la historiadora Joana Maria Pujadas-Mora, Investigadora principal de l’àrea de Demografia Històrica del Centre d’Estudis Demogràfics – Universitat Autònoma de Barcelona i professora del Departament d’Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial de la Universitat de Barcelona; i l’historiador Pere Salas Vives, professor del departament d’Història de la Universitat de les Illes Balears i investigador en l’estudi del procés de creació i formació de l’Estat i les seves repercussions, en diversos àmbits. L’acte de presentació del llibre, realitzat a la biblioteca de Cort, va comptar amb la presentació del doctor Sebastià Crespí Rotger, membre de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears.
Altres continguts del programa: a les 12:05 h entrevistem Alicia Sintes, professora titular a la UIB en l’àrea de física teòrica i investigadora principal del grup de recerca de Física Gravitacional: Teoria i Observació (GRAVITY), per conèixer més detalls de la detecció, per primera vegada, d’ones gravitacionals causades per la fusió d’estels de neutrons i forats negres; i del projecte d’observatori terrestre de tercera generació Einstein Telescope.
A les 12:20 h retrobem Un drac al garatge amb el divulgador científic Alberto Fernández, que en aquesta ocasió ens parlarà del màrqueting pseudocientífic vinculat als productes coneguts com “miraculosos”.
A les 13:05 h rebrem als estudis Emma Reyes, doctora en Ciències del Mar per la Universitat de Cadis i responsable de la divisió de radars costaners del Sistema d’Observació i predicció Costanera de les Illes Balears (SOCIB). Reyes és experta en observació i predicció meteo-oceanogràfica en el camp de l’oceanografia operacional i la seva recerca se centra en l’estudi de la dinàmica de punts crítics de circulació (Estret de Gibraltar, estrets de Turquia, Canal d’Eivissa) i la resposta de l’oceà al forçament atmosfèric.
A les 13:25 h contactem amb Irene Garneria, biòloga i tècnica del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears i responsable del projecte Bioatles, una eina que permet visualitzar tota la informació de la flora i la fauna del nostre arxipèlag en un mapa.
Finalment, a les 13:45 h serà el moment del Variat de Ciència, amb el físic i divulgador Adrià Garcia, amb qui, en aquesta ocasió, farem un ‘Cinetífics’ l voltant de la trilogia de “Retorn al futur”, aprofitant que just aquest dissabte s’acompleixen 36 anys de l’estrena de la primera pel·lícula.
Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook i Instagram.