BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+Les+variants+de+la+COVID-19

Dissabte a les 12.00

BALEARS FA CIÈNCIA: Les variants de la COVID-19

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

Per què estan apareixent ara tantes variants de la COVID-19? Quines repercussions poden tenir les mutacions de la SARS-CoV-2? La propagació de les noves variants del coronavirus poden arribar a comprometre la immunitat que s’espera generin les vacunes? En parlarem dissabte a partir de les 13:15h amb Maria Bernabeu, especialista en malalties infeccioses i científica del Laboratori Europeu de Biologia Molecular a Barcelona (EMBL), una institució pública de recerca de biologia molecular finançada pels països membres de la Unió Europea que recentment ha emès un comunicat respecte la variant britànica o B.1.1.7 de SARS-CoV-2. Aprofitarem també per conèixer la recerca innovadora que desenvolupa Maria Bernabeu a EMBL, que estudia la malària cerebral d’una manera molt singular: tractant de comprendre els mecanismes que condueixen a la disfunció vascular en la malària cerebral mitjançant el desenvolupament de nous models en 3D in vitro de microvasos o capil·lars sanguinis.

Altres continguts del programa són: a les 12:05 h farem Històries Naturals amb l’escriptor i naturalista Martí Domínguez; el biòleg Joan Mayol i en aquesta ocasió també amb la participació del socioecòleg Ramon Folch, que ens presentarà el seu llibre Abecedari socioecològic publicat per Mètode.

A partir de les 12:25h farem tertúlia amb alguns dels fotògrafs de AFONIB que han participat en el XIV Memorial Climent Picornell, el principal certamen anual de fotografia de natura de les Balears que s’ha resolt fa pocs dies.

A les 13:05 h continuem amb la secció Dades COVID a la qual el matemàtic Daniel Ruiz ens farà una interpretació estadística de les dades més recents de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2.

A les 13:30 h serà el moment del Variat de Ciència, amb el físic i divulgador Adrià Garcia. I a les 13:45 h acabarem el programa amb Manuel González, divulgador científic, concursant en el programa Saber y Ganar de La 2 de TVE i protagonista del Preguntes desconfinades d’aquesta setmana amb un test informal i diferent al voltant de la seva activitat professional.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook i Instagram.