BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+Orades+i+calamars%2C+el+men%C3%BA+de+dos+projectes+de+recerca+de+l%E2%80%99IEO

Dissabte a les 12.00

BALEARS FA CIÈNCIA: Orades i calamars, el menú de dos projectes de recerca de l’IEO

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

Aquest dissabte tractarem en detall dos projectes de recerca impulsats recentment per l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) que afecten dues especies pesqueres de gran interès comercial. A partir de les 12:25 h entrevistem Xavier Capó, investigador de l’IEO al Centre Oceanogràfic de Balears i integrant d’un grup de recerca multidisciplinari que ha estudiat els efectes toxicològics que sobre l’orada (Sparus aurata) provoca la ingesta de microplàstics de polietilè en condicions controlades de laboratori.

Tot seguit, al voltant de les 12:45 h entrevistem Miguel Cabanellas-Reboredo, investigador de l’IEO al Centre Oceanogràfic de Balears, que ha participat en un estudi, en col·laboració amb el CSIC, en el qual es demostra de quina manera el calamar (Loligo vulgaris) adapta eficientment la seva depredació a l’escenari de caça i a les característiques de la presa a la qual s’enfronta.

Altres continguts del programa d’aquest dissabte són: a les 12:05 h fem Un drac al garatge amb el divulgador científic Alberto Fernández, que aquest cop tractarà de desmitificar diversos conceptes associats a la criptozoologia, és a dir, la recerca de suposades espècies animals desconegudes per a la ciència (com el ieti, el monstre del llac Ness, el “Chupacabras” i d’altres) i de les quals només es té constància a través de relats, descripcions o representacions artístiques.

A les 13:05 h posem en marxa un nou espai, Ecocriminologia, amb Esteban Morelle, investigador a la UIB al Laboratori Interdisciplinari de Canvi Climàtic (LINCC) especialitzat en dret ambiental i sostenibilitat i membre de la Comissió Mundial de

Dret Ambiental a la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. Per començar aquesta secció n’Esteban Morelle ens parlarà del tràfic d’espècies silvestres com a problema de bioseguretat, amb el rerefons de la pandèmia de la COVID-19.

A les 13:25 h continuem la secció Variat de Ciència, amb el físic i divulgador Adrià Garcia que en aquesta ocasió ens parlarà dels Premis IG Nobel, que són una paròdia americana dels Premis Nobel i estan organitzats per la revista d’humor científic Annals of Improbable Research. A continuació el president del Club Newton de Mallorca, Pep Marcús, ens avançarà les activitats previstes aquest dissabte amb motiu de la Nit Internacional d’Observació Lunar a través del canal de YouTube.

A les 13:45 h acabem el programa amb el coordinador d’Ornitología del GOB, Manolo Suárez, que serà el protagonista del Preguntes desconfinades d’aquesta setmana, un qüestionari informal i diferent sobre diversos temes vinculats amb l’activitat professional dels nostres convidats.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook, Instagram i Ivoox.