BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+Percepci%C3%B3+social+de+la+5%C2%AA+onada+i+dels+aspectes+cient%C3%ADfics+de+la+COVID-19

Dissabte a les 12.00

BALEARS FA CIÈNCIA: Percepció social de la 5ª onada i dels aspectes científics de la COVID-19

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

La variant delta del coronavirus s’està expandint amb rapidesa per Espanya i ja és majoritària a moltes Comunitats Autònomes, entre elles Balears. I això poques setmanes desprès que l’ús de les mascaretes deixés de ser obligatori en espais a l’aire lliure a una distància interpersonal de més d’un metre i mig. L’espectacular augment de la incidència del SARS-CoV-2 els darrers dies, especialment entre els joves, ha provocat que diversos governs regionals hagin fet marxa enrere en les seves respectives fases de desescalada. Mentrestant, més de 20 milions d’espanyols han assolit aquesta setmana la pauta completa de vacunació contra el coronavirus, suposant ja el 43,5% de la població. De quina manera percep la ciutadania tots aquests avanços i retrocessos i les notícies, sovint fluctuants i contradictòries? En parlarem dissabte a partir de les 12:20 h amb Josep Lobera, sociòleg, professor de la Universitat Autònoma de Madrid i director del darrer estudi de percepció social dels aspectes científics de la COVID-19 realitzat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

A les 12:40 h retrobarem la secció Dades COVID a la qual el matemàtic Daniel Ruiz farà una interpretació estadística de les dades més recents de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2. Tot seguit, a les 12:45 h entrevistem Miquel Fiol, director científic de l’Institut d’Investigació Sanitaria de les Illes Balears (IDISBA) a qui demanarem una valoració sobre l’augment de la incidència del coronavirus i ens interessarem també per l’evolució dels projectes de recerca que s’han fet a les Balears vinculats al SARS-CoV2 en el darrer any i mig.

Altres continguts del programa són: a les 12:05 h Històries Naturals, en aquesta ocasió amb l’escriptor i naturalista Martí Domínguez i l’escriptor valencià Fèlix Edo, autor del llibre Lluny de qualsevol altre lloc.

A les 13:05 h contactarem amb David García, ornitòleg i fundador de l’associació Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat de les Illes (IRBI) per parlar d’un projecte de col·laboració ciutadana de recollida d’aus marines desorientades pels llums artificials.

A les 13:20 h reprenem la secció Custòdia del territori amb Gemma Capdevila, presidenta de la Iniciativa de Custòdia del Territori de les Illes Balears (ICTIB) i amb Marc Farré, coordinador de la associació Més que Pedra. Finalment, a les 13:45 h serà el moment del Variat de Ciència, amb el físic i divulgador Adrià Garcia.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook i Instagram.