Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és el magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11 i les 14 hores.
Aquest dissabte entrevistarem el doctor Bonaventura Clotet, director de l’Institut de Recerca de la Sida, l’IrsiCaixa, que ens contarà els assajos clínics per possibilitar una vacuna terapèutica contra el VIH, i com aquesta recerca es podria aplicar a altres camps de la biomedicina, com ara la lluita contra el càncer, l’ebola o la grip. Un assaig clínic dirigit per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació Lluita contra la Sida, ha aconseguit, per primer cop, que el sistema immunitari de cinc persones controli el virus VIH sense prendre tractament antiretroviral.
Després conversarem amb Marcos Molina, un fotògraf de paisatge que recentment ha publicat Llums de Tramuntana, un llibre que pretén mostrar la faceta natural de Mallorca més allunyada dels tòpics de sol i platja. El fotògraf Marcos Molina, coneixedor profund de l’illa, proposa al lector una cuidada selecció de paisatges de muntanya i marines de la serra de Tramuntana, captats en els moments en què la naturalesa es mostra en tota la seva esplendor i units per un denominador comú: la singular llum mediterrània.
A la primera hora del programa seguirem amb el nostre espai “De Viatge” i en aquesta ocasió anirem fins a l’arxipèlag de Tonga, un estat de la Polinèsia, enmig del Pacífic, en companyia d’Irene Carbó, especialista a la UIB en un programa de formació internacional sobre innovació i transferència de disseny sostenible. Després de navegar pels esculls de Minerva, a Irene Carbó li va sorgir la possibilitat de comprar el seu propi veler, amb el qual va fer un recorregut de diversos mesos pels illots de Tonga. Abans de la secció “De Viatge” entrevistarem l’astrofísic Juan Ángel Vaquerizo, que treballa a la Unitat de Cultura Científica del Centre d’Astrobiologia del CSIC i és coordinador d’un projecte de radioastronomia educativa. Amb ell parlarem de dos temes d’actualitat de les darreres setmanes relacionats amb l’astronomia: el sistema solar de l’estel Trappist-1 i el planeta Ceres.
Després de les 13 hores, retrobarem alguns dels nostres col·laboradors habituals. Primer, farem “Biodiversitat” amb Samuel Pinya, consultor mediambiental i professor del departament de Biologia a la UIB. Tot seguit, serà el torn de l’humor amb una “Tertúlia Impossible” amb Xavi Canyelles i abans d’acabar farem “Safareig de Ciència” amb el físic Adrià García.
Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és un magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11 i les 14 hores, que pretén despertar la curiositat, instruir i alhora entretenir gràcies a la divulgació de diferents temes vinculats a totes les branques del coneixement.
Vos recordam que podeu fer els vostres comentaris al nostre Twitter: @BalearsFCiencia i al nostre Facebook: Balears fa Ciència-IB3 Ràdio i al correu electrònic: balearsfaciencia@ib3radio.com
IB3 Ràdio es pot sintonitzar als dials: 106.8 (Mallorca), 88.6 (Menorca), 93.7 (Eivissa i Formentera), 89.2 (Alcúdia, Andratx i Sóller), 92.7 (Calvià), 96.4 (Capdepera), 101.1 (Pollença) i 102.3 (Sant Josep).
A la pàgina web www.ib3radio.com, es pot seguir el programa “En directe”. També el podeu tornar a sentir al servei de ràdio “A la carta”.