BALEARS+FA+CI%C3%88NCIA%3A+Teledetecci%C3%B3+de+Xylella+fastidiosa+a+trav%C3%A9s+del+sat%C3%A8l%C2%B7lit

Dissabte a les 12.00

BALEARS FA CIÈNCIA: Teledetecció de Xylella fastidiosa a través del satèl·lit

Dirigit per Enric Culat, Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio.

A partir de les 12:25 h entrevistem Javier Galván, investigador a l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC) -centre mixt de la UIB i el CSIC- que ens mostrarà un nou sistema de detecció de les afectacions causades pel patogen de la Xylella fastidiosa sobre plantes i arbres. Galván ha defensat la seva tesi doctoral, fa molt pocs dies, presentant una tècnica innovadora per a la detecció remota de Xylella fastidiosa a partir d’imatges de satèl·lit. La prova pilot s’ha dut a terme a la finca de Son Cotoner d’Avall a Puigpunyent (Mallorca) damunt un camp d’ametllers.

Tot seguit, a les 12:45 h entrevistem Miguel Ángel Miranda, investigador principal del grup de recerca en Zoologia Aplicada i Conservació Animal de la UIB. Amb ell repassarem l’estat actual de propagació de la Xylella fastidiosa a les Balears i d’altra banda coneixerem una iniciativa europea de vigilància, coordinada des de la UIB, que s’ha iniciat el mes de juliol amb l’objectiu d’obtenir informació clau sobre la presència d’espècies de mosquits invasors a 27 països d’Europa i de la conca mediterrània.

Altres continguts del programa d’aquest dissabte són: a les 12:05 h farem la secció Històries Naturals amb els escriptors Martí Domínguez i Ponç Pons. 

A les 13:05 h continuem la secció d’hemeroteca engegada la setmana passada amb Converses de confinament, en aquest cas  recuperant un fragment de l’entrevista a Pedro Duque, ministre de Ciència i Innovació, emesa per aquest programa el passat 30 de maig.

A les 13:15 h continuem amb la secció Huele a Química, del laboratori a la farmàcia a la qual Pedro Juan Llabrés ens explicarà com es comporta un fàrmac al nostre organisme.

A les 13:30 h és el moment de Científics amb el físic i divulgador Adrià Garcia, que en aquesta ocasió ens parlarà del documental “Els speedcubers”.

A partir de les 13.45 h fem Preguntes desconfinades i aquest dissabte sotmetem Elvira Álvarez, investigadora de l’IEO, a un qüestionari informal i divertit.

Balears fa Ciència és el programa de divulgació científica i de medi ambient d’IB3 Ràdio que s’emet els dissabtes, entre 12 i 14 hores. Balears fa Ciència és present a les xarxes socials mitjançant Twitter, Facebook, Instagram i Ivoox.

El programa es pot seguir en directe des de https://ib3.org/directe?c=radio i a les sintonies habituals d’IB3 Ràdio.