X

Edu Robsy, exdirector general d’Habitatge: “Les Balears necessiten 120.000 nous habitatges per fer front a la demanda d’aquí al 2035”

Els promotors immobiliaris consideren aquesta xifra totalment inviable, ja que això suposaria que se'n construïssin 9.000 cada any, quan avui no arriben als 3.000

12/10/2022

Edu Robsy, exdirector general d’Habitatge: “Les Balears necessiten 120.000 nous habitatges per fer front a la demanda d’aquí al 2035”

15

És un dels problemes que més preocupen la gent: el preu i l’accés a l’habitatge, i que l’exdirector general d’habitatge i economista, Edu Robsy, qualifica de “tempesta perfecta“. Ara aprofita els seus coneixements i reflexiona sobre el tema a Viviendista.

Diu que no cerca solucions ideològiques, sinó que crea projeccions econòmiques, com, per exemple, que les Balears hauran de menester, d’aquí al 2035, 120.000 habitatges nous per fer front a la demanda. Això suposaria que se’n construïssin més de 9.000 cada any, però, avui, no s’arriba ni als 3.000. Per arribar a aquesta xifra, Robsy empra les següents dades:

  • Actualment, les Illes tenen 1.200.000 habitants i, segons l’INE, d’aquí al 2035, la població augmentarà en 180.000 persones, un 15 %, mentre que a nivell estatal l’increment només és d’un 2 %.
  • Cal tenir en compte la gran demanda de no residents i la potencial compra de ciutadans estrangers. El 33 % de les operacions de compravendes són estrangers i, d’aquests, un 22% són no residents.

Si a tot plegat s’hi sumen uns salaris que no han evolucionat al mateix nivell que el preu de l’habitatge, fa que el futur no sigui gaire encoratjador. De fet, l’Associació de Promotors Immobiliaris de les Illes (Proinba) veu totalment inviable aquesta projecció, i rebaixen fins a 5.000 els habitatges nous anuals necessaris per fer front a la demanda. Expliquen que, a la manca de sòl, cal sumar-hi les farragoses tramitacions urbanístiques i una normativa caduca, pel que fa a alçades i característiques habitacionals.

Què és pot fer?

Aleshores, Robsy considera que una de les consideracions a tenir en compte seria que la necessitat d’habitatge no es resolgui amb un habitatge entès com a tal. Una de les opcions seria que els privats també poguessin fer habitatge dotacional; això és, petites unitats d’allotjament que han de cenyir-se a tota la normativa i es poden fer en sòl reservat també a serveis. Però n’hi ha més, com avançar a les totes en la construcció d’habitatge de protecció oficial.

Amb tot, l’objectiu és garantir un dret bàsic i ajudar a estabilitzar els preus. Sigui com sigui, ningú no sembla tenir la recepta màgica per fer front a aquesta tempesta que, diuen els experts, posa en risc la competitivitat de les Illes.


Amadeu Corbera: “Com podem continuar creixent, si no tenim espai, volum, ni recursos naturals suficients?”

12/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT