X

Borrell insta els europeus a “armar-se moralment i preparar-se pel pitjor”

Per l'alt representant de la Unió Europea, el fons de la qüestió es troba en la naturalesa "cada vegada més autoritària del règim de Vladímir Putin"

25/02/2022

Borrell insta els europeus a “armar-se moralment i preparar-se pel pitjor”

13


Com afecta la guerra de Rússia a les Illes Balears?

L’alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Seguretat, Josep Borrell, ha assenyalat aquest divendres que Europa ha de “armar-se moralment“, “protegir-se econòmicament” i “preparar-se pel pitjor” després de l’agressió de Rússia a Ucraïna.

“Davant aquesta situació, la més perillosa a la qual ens hàgim enfrontat a Europa des del final de la guerra freda, hem d’armar-nos moralment, protegir-nos econòmicament i preparar-nos pel pitjor, elevant constantment el nivell de la nostra capacitat de dissuasió i el nostre poder de represàlia política i militar“, escriu en una tribuna que publica avui el vespertí Le Monde.

El cap de la diplomàcia europea recorda que Europa ha hagut d’afrontar conflictes i guerres després de la Segona Guerra Mundial, com va ser el cas després de la desintegració de l’antiga Iugoslàvia, però considera que cap conflicte en sòl europeu havia tingut aquesta gravetat.

“Amb un agressor súper armat, dotat d’armes nuclears i determinat a destruir una nació a la qual simplement li nega el dret a existir”, assenyala Borrell. El responsable europeu indica que Europa “no vol una confrontació amb el poble rus”, tots dos units per forts vincles històrics i culturals, i lloa el comportament dels ciutadans russos que han protestat contra aquesta agressió.

“Aquesta situació implica, probablement, un llarg i difícil enfrontament amb un agressor decidit, obstinat a assegurar la seva supervivència”, apunta. Per a Borrell, el fons de la qüestió es troba en la naturalesa “cada vegada més autoritària del règim de Vladímir Putin” i en la seva “convicció profunda que l’extensió de la llibertat i la democràcia cap a les seves fronteres constituiria una amenaça existencial per al seu poder”.

“Es tracta d’un final premeditat del pati d’esbarjo democràtic d’Ucraïna”, afegeix. Borrell, que compara el que Putin descriu com una “operació militar” a Ucraïna amb la invasió de Txecoslovàquia el 1938 per Adolf Hitler, qüestiona les intencions de Rússia.

“Qui ens diu que després d’envair Ucraïna, per a salvar als russoparlants del ‘genocidi’ que el ‘nazi’ Zelenski volia perpetrar, i després de devorar a Bielorússia, un Vladímir Putin embravit no voldria ‘salvar’ l’enclavament de Kaliningrad i ocupar el corredor que l’uneix a Bielorússia a través de Polònia i Lituània per a ‘protegir’ les minories russes dels països bàltics?”, planteja.

Borrell va assenyala que, a curt plaç, cal adoptar sancions personals i financeres fortes contra una potència “perillosa i desinhibida”, pensar altres formes d’ajuda a Ucraïna i al seu legítim Govern en cas que aquest sigui substituït per un “règim titella” prorús i interpel·lar a la comunitat internacional a l’ONU sobre el comportament agressiu de Moscou.

“És essencial romandre units i decidits, tant dins de la UE com de l’OTAN, perquè només la força de la nostra unió pot posar en escac a Putin, que sempre imagina una Europa feble, sense caràcter o dividida. Europa no pot guanyar aquesta confrontació sense aprendre a parlar el llenguatge del poder“, defensa.


L’OTAN anuncia el desplegament de forces de resposta davant la invasió russa d’Ucraïna

25/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT