Cabrera, una petita illa davant de la costa de Mallorca, a l’arxipèlag Balear, amaga una terrorífica història de genocidi.
Al voltant de 9.000 soldats napoleònics van ser abandonats en aquesta illa-presó entre el 1809 i el 1814. Tan sols en van sobreviure 3.500 després de passar-hi 5 llargs anys d’intents de fugida, tempestes, malalties i mort.
Alguns historiadors descriuen aquests successos com el primer camp de concentració documentat.
Espanya, després de derrotar per primera vegada Napoleó a la batalla de Bailén, va empresonar l’exercit napoleònic i els va traslladar al que es convertiria en el seu pitjor malson: l’illa de Cabrera. Cinc anys més tard, en signar-se la pau, el captiveri va acabar i els supervivents van ser traslladats a Marsella i a llocs de quarantena abans de reintegrar-se a la societat.
El seu patiment mai no va ser reconegut ni compensat. Són els oblidats. Ens en queda un monòlit construït a Cabrera i unes memòries biogràfiques.
Amb aquest documental volem abordar els increïbles fets que van ocórrer al segle XIX. Aquests esdeveniments ens fan recapacitar sobre el paper fonamental de la cultura i l’organització social en un àmbit hostil i erm. Contarem una història que parteix des dels valors que van néixer a la Revolució Francesa, llibertat, igualtat i fraternitat, però també parlarem sobre l’instint de supervivència humà i sobre l’efecte curatiu de l’art per evitar la bogeria. Cabrera és un episodi negre en el nostre passat, és la història amagada davant la vergonya de França i Espanya.
El documental “Cabrera. L’infern de Napoleó” estarà disponible al servei IB3 a la carta durant 14 dies.