Tres persones han estat detingudes aquesta setmana per vendre oli suposadament produït a Mallorca, però que mesclava olis de menor qualitat i de gira-sol
Ampolles amb oli d'oliva a la XXIV edició de la fira de l'oli de Caimari
65Centenars de persones s’han congregat avui a Caimari per celebrar l’emblemàtica fira de l’oliva, que enguany arriba a la seva XXIV edició. Una fira que té certa rellevància enguany, per la seva reivindicació del producte local i de qualitat, sobretot arran de la polèmica per la comercialització a Mallorca d’oli verge fals. Tres persones han estat detingudes aquesta setmana per vendre oli suposadament produït a Mallorca, però que mesclava olis de menor qualitat i de gira-sol. El Govern ja ha obert 13 expedients sancionadors a empreses d’oli d’oliva que venien el seu producte amb menys qualitat de l’anunciada.
La fira se celebra durant tot el cap de setmana, però com que demà hi ha previsió de pluges, moltes persones han decidit acudir-hi avui i comprovar les especialitats d’oli més saboroses de l’illa. Entre els actes programats cal destacar l’obertura al públic de la Tafona- Museu de “Sa Tafona de Caimari” i l’antiga Trencadora d’Ametlles de Ca na Bielona. També hi haurà una degustació i venda d’olives negres, pansides, trencades i tota classe d’oli d’oliva, a càrrec de productors locals.
Aquest matí a la plaça es concreten alguns dels olis més purs i de quilòmetre zero que hi ha a Mallorca. Aquesta botella de dos litres d’oli fet ahir mateix val 14 euros. El debat sobre el presumpte frau de la qualitat de l’oli i la seva proximitat és inevitable.
Actuacions infantils, musicals i la sortida dels caparrots carboners de Caimari acompanyats pels xeremiers arrodoniran la jornada, que conclourà amb un concert del grup Ameyal a la plaça Major. A més es presentarà el municipi com a membre de “Routes of the olive tree“, amb un itinerari cultural del Consell d’Europa amb l’empara de la UNESCO, que situa a Caimari dins la ruta de les oliveres del Mediterrani.
La major part de l’oli que es ven a Caimari prové d’oliva que no és de Mallorca. Produir aquest fruit és costós. Primer, pel preu, i segon, per la dificultat que té enfilar-se a la muntanya mallorquina.
Només això pot explicar que bona part de l’oli que es produeix a Mallorca, sigui a les comarques de Llevant i del Pla i amb oliva forana.
Consulta aquí el programa complet de la Fira de Caimari
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu