La punta de contagis de la setena onada, l'assistència als turistes i les vacances del personal sanitari pressionen els centres de salut
Imatge d'arxiu.
2279 professionals sanitaris d’Atenció Primària estan de baixa per COVID a Mallorca. Així ho ha confirmat el gerent d’aquesta àrea, Miquel Caldentey, al programa Al Dia d’IB3 Ràdio. “Tenim una sobrecàrrega assistencial. Després de la pandèmia, la gent ha tornat als centres de salut. A més, hi ha turisme. I no hem d’oblidar que estem enmig de la setena onada, avui, per exemple, tenim 79 professionals sanitaris de baixa. Això distorsiona molt el funcionament dels centres, a més de la gent de plantilla que és de vacances”, ha dit Caldentey.
Les infermeres, “saturades”
Enmig d’aquesta situació, el sindicat d’infermeria SATSE denuncia la saturació que pateixen aquestes professionals, amb un problema de col·lapse d’agendes. La pitjor part se l’enduu Eivissa. “Les quotes a Eivissa estan sobredimensionades, falten professionals. A Mallorca, la quota normal a un centre de salut és de 1.800 targetes sanitàries per infermera, a Eivissa, en alguns centres, s’arriba a les 3.000, el doble”, ha declarat la delegada d’acció sindical de SATSE a les Balears, Isabel Horrach, a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.
Situació que ratifica la mateixa delegada sindical de SATSE a Eivissa, Verónica León, qui insisteix que el problema és que l’elevat cost de vida, sobretot pel que fa a l’habitatge, no es veu compensat. “Tenim un nivell de vida molt elevat, fins i tot comparat amb la resta d’illes. A Formentera sí que els professionals sanitaris cobren un plus per la triple insularitat, però aquí, no”.
Actualment, les infermeres d’Atenció Primària a Eivissa cobren un plus de residència de 90 euros més que a la Península. Una quantitat totalment insuficient, segons SATSE, per pagar habitatge, alimentació o benzina, que és més car que a Mallorca. Per això, el sindicat reclama una “fidelització” com a incentiu perquè aquestes professionals vulguin treballar a l’illa.
El subdirector d’infermeria d’Atenció Primària a les Pitiüses, Jean–Philippe Baena, reconeix la manca de professionals, tot i que l’atribueix a moments puntuals. És vera que a Atenció Primària han quedat contractes sense poder cobrir, però a les infermeres que s’acaben de graduar o a les que acaben al juliol, se’ls oferirà un contracte“, ha dit Baena, qui ha explicat que, des del gener, s’ha ampliat un 10% la plantilla d’infermeres a l’illa.
Simebal qualifica una situació d'”insostenible”
Per la seva banda, el sindicat de metges Simebal ha desliberalitzat temporalment els seus delegats sindicals en Atenció Primària perquè tornin a les seves consultes, com ja va ocórrer en temps de pandèmia, davant la “situació insostenible que estan patint els centres de salut”, segons denuncia el sindicat en un comunicat.
Simebal ha assenyalat les principals raons de la situació i denuncia “manca de metges substituts, agendes de més de 50 pacients diaris, l’arribada de la setena onada de la covid que genera baixes mèdiques i la sobrecàrrega administrativa a la qual se sotmeten en consulta”.
Segons el president de Simebal, Miguel Lázaro, “estem a la vora del col·lapse i seguim sense tenir resposta de la Gerència”.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular