X

Camp Mallorquí reclama més doblers perquè Agricultura pugui planificar el futur amb el canvi climàtic

Avui el Consell de Ministres es reunirà de forma extraordinària per tractar de pal·liar els efectes de la sequera i les onades de calor

11/05/2023

Camp Mallorquí reclama més doblers perquè Agricultura pugui planificar el futur amb el canvi climàtic

12

Està previst que un Consell de Ministres extraordinari aprovi avui noves ajudes a la pagesia i canvis legislatius per poder prohibir certes feines a l’aire lliure a determinades hores del dia en cas que l’Agència Estatal de Meteorologia activi l’avís vermell o taronja per calor. Mesures per tractar de minvar el perjudici de la sequera i les onades de calor.

En declaracions a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, el president de la cooperativa Camp Mallorquí i de la de Sóller, Miquel Gual, considera que el sistema d’ajuts econòmics “està molt bé i és imprescindible” a curt termini però no suficient amb vistes al futur: “El problema no és que haguem de menester ajudes, sense les quals el camp morirà, sinó que les haguem de menester. Perquè no sabem fins quan les necessitarem i fins quan es podrà mantenir el sistema agrari del sud d’Europa”.

Gual reivindica “un replantejament a llarg termini en el context de canvi climàtic”, a més que els governants que surtin de les pròximes eleccions del 28 de maig tenguin una sensibilitat “molt, molt més elevada per les conselleries d’Agricultura de cada comunitat autònoma” perquè “si no les dotam per gestionar el present i, sobretot, planificar el futur, no hi haurà futur i haurem de dependre alimentàriament de fora, o del nord o del sud”.

Ametllers i oliveres contra el canvi climàtic

El representant cooperativista considera que l’adaptació al canvi climàtic no només passa per un canvi dels cultius sinó també per la gestió dels actuals. Per exemple, el que es fa amb els ametllers, que es sembren de nou resistents a la xylella i la sequera. O amb les oliveres mil·lenàries de la Serra de Tramuntana, de les quals en “buiden la copa, en traiem massa perquè pugui sobreviure i continuar fent fruit”.

Quant a la part laboral, reivindica “tornar a fer feina mirant el sol, que és el que feia el pagès, que quan hi havia sol, no sortia i ho feia els matins i l’horabaixa. Això no hauria d’haver canviat mai”.

Arbres i farratge

“No hi ha sequera pels arbres però si pel farratge”, assenyala Miquel Gual que afegeix que “s’ha avançat la sega perquè tot s’avança. Hem passat de Juliette a una onada de calor. Un temps més propi de juliol que de primavera, que ha desaparegut”. I recorda que “no s’havia vist que al juliol i agost [de l’any passat] l’hortalissa fora d’hivernacle a llocs com el Pla de Sant Jordi es cremàs i se n’hagués d’aturar la producció”.

Notícies relacionades >

11/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT