Els preus de les cases han augmentat un 44 % en només dos anys
Vista panoràmica de la ciutat de Vancouver, a Canadà
14Canadà ha posat en marxa una nova normativa que prohibeix l’adquisició d’habitatge per part de mans estrangeres a partir de 2023. L’objectiu és frenar l’escalada de preus que assolava el país i que no permetia l’accés a l’habitatge als residents. La disposició, que tendrà vigència durant dos anys, no afectarà els residents permanents i té en compte casos excepcionals com el dels estudiants estrangers, titulars de permisos laborals i sol·licitants d’asil.
“Amb aquesta llei garantim que l’habitatge sigui propietat dels canadencs, en benefici de totes les persones que viuen a Canadà”, ha assegurat Ahmed Hussen, ministre federal d’Habitatge, Diversitat i Inclusió.
La iniciativa aprovada el passat juny, va ser una promesa de campanya del Partit Liberal de Canadà-l’agrupació de Trudeau- durant el 2021. Se sumen així als pocs països que fins al moment han legislat per regular el mercat immobiliari com Nova Zelanda o les illes Aland, a Finlàndia. També Amsterdam té plans per introduir, a partir de l’1 d’abril, l’obligació de residir a l’habitatge adquirit durant els primers quatre anys posteriors a la compra, quan la propietat tingui un valor oficial de fins a 521 mil euros.
La multa per incomplir aquesta normativa serà de 10.000 dòlars canadencs, uns 6.900 euros, als estrangers que adquireixin un immoble. A més, tota persona que ajudi a efectuar aquesta mena de transaccions també rebrà una sanció econòmica similar. El Tribunal Superior de Justícia podrà dictar una ordre i obligar a vendre l’immoble immediatament segons les condicions que s’estableixin.
El Govern canadenc ha posat en marxa altres mesures per a combatre el problema, com estímuls fiscals per a la compra d’una primera casa, injeccions en projectes de construcció i ajudes mensuals a persones amb dificultats per trobar un lloguer assequible. A més, a partir de l’1 de gener, entra en vigor un nou impost per a aquelles persones que comprin i venguin un habitatge en un termini de 12 mesos; una pràctica coneguda com flipping.
A Balears, s’estudien mesures semblants per pal·liar l’escalada de progressiva de preus de l’habitatge, ja que el 40% de les adquisicions d’immobles són efectuades per estrangers.
Les Balears tanquen 2022 amb el major augment del preu de l’habitatge a tot l’Estat
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular