X

Els rebrots provoquen una allau de cancel·lacions hoteleres

La situació generada pel coronavirus a i els repunts de casos al país causen un panorama en el sector hoteler completament incert

23/07/2020

Els rebrots provoquen una allau de cancel·lacions hoteleres

15

La incertesa continua sent la tònica predominant en aquesta temporada turística. Avui, l’INE ha fet públiques les dades de l’Enquesta de Conjuntura Turística del mes de juny, un mes amb molt poca activitat. Fins dia 15 no es va posar en marxa el Pla Pilot de Turisme Segur i va ser, pràcticament testimonial.

En concret, el juny arribaren a les Illes, 24.035 turistes, dels quals més del 75 per cent foren residents a Espanya i la resta, estrangers. Per veure què signifiquen aquests 24.000 viatgers s’han de comparar amb els que arribaren el juny de l’any passat: més d’1.600.000 viatgers. La caiguda és de més del 98%. Si analitzem l’evolució de les pernoctacions hoteleres en el primer semestre de l’any, es veu encara més el que s’ha perdut. Gener i febrer d’enguany presentaren, fins i tot, millors resultats que l’any passat, però, a partir d’aquí… el que tocaria ser una pujada -com el 2019- és una aturada en sec.

El març, en realitat, l’activitat turística es limita a només 15 dies, després amb l’Estat d’Alarma tot s’atura. Es veu clarament a l’abril amb el zero que contrasta amb les més de 3 milions de pernoctacions de l’abril de l’any passat. El maig l’activitat és mínima i el juny, puja un poc, fins a les més de 70.000 pernoctacions. Comparat amb les més de 9.000.000 de pernoctacions del juny del 2019, continuen sent pràcticament insignificants, no arriben a l’1%.

Sobre com s’han distribuït aquestes pernoctacions del juny entre les principals destinacions turístiques d’Espanya, hi ha moltes lectures. La primera, els dos arxipèlags -Balears i les Canàries- són els que més perden. Les Balears l’any passat concentraven pràcticament un 25 per cent de les pernoctacions que s’havien fet, però enguany no arriben al 4 per cent.

Qui en surt beneficiat? Andalusia, amb més del 20 per cent de les pernoctacions, Catalunya i Madrid, tot i que Catalunya davalla en comparació a l’any passat, però no tant com Balears. Possiblement una de les explicacions que hi ha darrere d’aquesta tendència és el fet que els moviments per la península es poden fer en cotxe. És un mitjà de transport més barat i, a la vegada, defuig d’haver de coincidir amb més viatgers i hi evita aglomeracions.

Les cancelacions preocupen al sector hoteler

La situació generada pel coronavirus a i els repunts de casos al país causen un panorama en el sector hoteler completament incert. Les cancel·lacions, però també les reserves de darrera hora, en són ara la tònica general. Una situació que admet la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, que ahir reconeixia que els brots havien produït cancel·lacions.

La Federació Hotelera de Mallorca, amb gairebé la meitat dels 850 hotels associats oberts, destaca la tendència positiva que es registra a Son Sant Joan amb els vols internacionals i admeten certa confusió entre els mercats emissors, perquè sostenen, la situació sanitària a les Illes és ben diferent que a la de la Península.

A Menorca, l’Associació Hotelera confirma que les cancel·lacions de darrera hora els estan afectant. Allà està oberta el 40 per cent de la planta hotelera i l’ocupació es situa entre el 15 i el 40 per cent.

A Palmanova i Magaluf només ha obert, quan falta d’una setmana per a l’agost, el 37 per cent dels hotels, amb unes ocupacions d’entre el 20 i el 30 per cent. L’Associació Hotelera de la zona explica que el comportament del mercat britànic no ha millorat com s’esperava, després de la retirada de la quarantena al país, i això ha fet que s’aturin més obertures d’hotels.

Dades molt similars a Eivissa, on la Federació Empresarial Hotelera admet també cert alentiment dels nivells de reserves. A l’illa hi ha obert el 35 per cent de la planta, amb ocupacions d’entre el 20 i el 30 per cent.

L’Associació Hotelera d’Alcúdia i Can Picafort disposa de la meitat de la planta hotelera operativa, i una ocupació d’entre el 30 i el 40 per cent. Platja de Palma acabarà el mes de juliol amb 63 hotels oberts, cosa que suposa un 57 per cent del total. L’ocupació d’aquests establiments es troba en el 37 per cent.

Una temporada incerta que demostra un estudi fet públic avui pel proveïdor de tecnologia per al turisme Dingus: les reserves hoteleres cancel·lades a les Illes arriben al 70 per cent, i les confirmacions de reserves, al 30 per cent.

23/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT