Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

meteorologia

Caps de fibló, vols desviats, ports i carreteres tallades, inundacions i dos torrents desbordats

Caps+de+fibl%C3%B3%2C+vols+desviats%2C+ports+i+carreteres+tallades%2C+inundacions+i+dos+torrents+desbordats

Cap de fibló a Palma. /Jamie Farquaharson i Neus Sastre.


La gota freda ha desbordat dos torrents de Mallorca: el torrent que passa per Campanet s’ha desbordat en una baixada i dos cotxes han quedat atrapats. El desbordament d’aquest torrent Petit ha afectat camins rurals i la zona urbana propera al poliesportiu. Altrament, també s’ha desbordat el torrent de sa Mosquera al seu pas per Caimari. L’aigua que no pot filtrar la terra ha afectat diversos trams de la carretera de Lluc a Caimari i el camí de Son Amer, a Escorca. A causa d’aquest desbordament, han tallat l’accés a Caimari per la MA-2130.

L’Ajuntament de Selva ha mobilitzat la Policia Local, Protecció Civil, la Brigada Municipal, l’IBANAT i els Bombers de Mallorca. També hi ha un autobús ple de gent atrapat a Lluc, prop del salt de la Bella Dona, des de les 18 hores, ha informat l’112 a IB3 Notícies. Al santuari ja han plogut 155 mm.

En concret, les condicions meteorològiques adverses han obligat a tallar ports i carreteres i a desviar vols a tots els aeroports de les Illes Balears. A la badia de Palma s’han pogut veure dos caps de fibló, i el Toro, una de les urbanitzacions del terme municipal de Calvià, ha quedat sense subministrament elèctric.

Precipitacions

Abans de les 17 hores, a Lluc han plogut 61 mm i a Son Massip, 65 mm; 20 en una hora. A la serra d’Alfàbia, a Bunyola, s’han registrat cops de vent a 95 km/h. Una mica després, a les 18 hores, Lluc ja registrava els 91 mm i a Campos n’han plogut 45 en només 30 minuts. En total, en gairebé tres hores han descarregat 155 mm al santuari de Lluc.

Incidències

Abans de les 20 hores, l’112 ha gestionat 72 incidents (60 Mallorca, 8 Menorca, 3 Eivissa, 1 Formentera): 8 embarcacions a la deriva, 16 arbres caiguts, 6 interrupcions serveis bàsics, 30 inundacions d’edificis/establiments i vies públiques entre d’altres. 

Els serveis d’emergències de les Illes estan activats per respondre en cas de qualsevol incidència. Tant del Consell de Mallorca com de l’112 han llençat algunes recomanacions a la ciutadania. Per exemple, de carreteres indiquen que convé menar amb els llums encesos i augmentar la distància de seguretat.

Des d’Emergències, han prohibit les activitats de risc a la Serra de Tramuntana i a Eivissa. També demanen que la gent eviti passejar per espigons o per zones amb arbres i branques que poden caure. Recorden que l’avís taronja per pluja forta i vent es manté a les illes fins demà a mitjanit.

Aeroports: vols desviats, retards i cancel·lacions

Amb tot, les tempestes gairebé han obligat a tancar els aeroports de les Illes. A Eivissa ja hi ha retards de més de cinc hores. Consultau l’estat del vostre vol abans de sortir de casa.

Ports tancats

A Menorca, la intensitat del vent de Migjorn, amb 28 nusos de força, acompanyat d’una agitació de ponent de 57 centímetres i de llevant de 70 centímetres, ha impedit als vaixells maniobrar amb seguretat a partir de les 7:25 hores del dematí. El port exteior de Ciutadella ha estat tancat tres hores aquest matí.

Com a conseqüència, l’Hypatia d’Alexandria de Baleària s’ha desviat al port de Maó, abans d’iniciar el retorn cap a Barcelona. Aquest mateix ferry ha suspès l’operativa per a demà dimecres, davant la previsió que les condicions meteorològiques empitjorin.

La previsió per a les pròximes hores

De fet, s’esperen tempestes i acumulacions superiors als 50 mm en una hora o els 100 mm en 12 hores. No es descarten, ni de bon tros, que vagin acompanyes de calabruix, calamarsa i caps de fibló. Fins les 3 de la matinada d’aquest dimecres, l’Aemet ha activat l’avís vermell a la zona oest de Mallorca. A la serra de Tramuntana poden ploure més de 180 mm en menys de 12 hores.


La DANA que ve: pluges torrencials, vent, caps de fibló i ones de més de 3 metres fins divendres

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Au 10/09/2019

    El plural de cap de fibló deu ser caps de fibló, no caps de fiblons, no és aixi?

darrers sumaris


més contingut relacionat

Tanca el port de Ciutadella per vuitena vegada en cinc setmanes

Torna a quedar inoperatiu altres 12 hores i obliga a desviar el trànsit amb Alcúdia a través del port de...

Més de 100 incidents per mor del vent a Mallorca

Hi ha hagut danys materials, però cap de personal

Els efectes dels forts vents a Mallorca: vols desviats, arbres caiguts i cases danyades

En total, i fins les 14.30 hores, l'112 ha gestionat 63 incidents. Inca és el municipi més afectat, amb 20...