La presidenta de la CAEB mira cap a l'acord que taxistes, VTC i Ajuntament de Madrid han assolit per repartir-se el servei i no deixar la ciutat desproveïda
Carmen Planas, presidenta de la Caeb, al seu despatx a Palma.
43La presidenta de la Confederació Empresarial de les Balears (CAEB), Carmen Planas, vol que puguin operar Vehicles de Transport amb Conductor (VTC) a les Illes, els coneguts Uber o Cabify, que compensin la manca de taxis que pateix la comunitat.
“La imatge que es dona és molt dolenta. Hi ha hotels que telefonen a un taxi i no els arriba. L’amo o un empleat han de dur els clients fins a l’aeroport. És un problema que s’ha de solucionar”, ha dit Planas en una entrevista a IB3 Notícies. “S’ha d’entendre que vivim a un món global, hem d’obrir la ment. Jo l’altre dia vaig demanar un taxi a Madrid i em va venir a recollir un Cabify. I li vaig demanar: “I vostè?” I em va explicar que havien arribat a un acord amb els taxistes i l’Ajuntament per repartir-se la feina. Tots tenen més servei, més activitat i més beneficis“. I, el més important per l’empresària, no es deixa la ciutat desproveïda.
El transport és una de les moltes sectorials que acull la CAEB, amb vuitanta associacions i 20.000 empreses adscrites, les quals s’han enfrontat a dos anys “molt durs” de pandèmia i, ara, als efectes de la inflació, amb pujades continuades de dos dígits.
“Pensam que acabarem l’any en el 8 %, però hi ha molta incertesa. Els empresaris no poden arribar a les pujades salarials que els sindicats demanen en la negociació dels convenis col·lectius. Ara, s’està redactant el de la sanitat privada, i plantejam un increment del 8 %, però per al 2022 i 2023, del 4 % cada any. Les empreses han vist augmentats els seus costos un 23 %. N’hi haurà que quedaran pel camí”, ha assegurat Planas. Des del 2020, 3.000 empreses han tancat a les Illes, segons el darrer recompte de la Fundació Impulsa, que elabora els informes de conjuntura econòmica de la CAEB. “Pot ser que arribem a una recessió econòmica en el futur, no sabem quan, però les previsions de creixement per enguany a Espanya són d’un 4 % i, per al 2023, d’un 2 %. Les empreses ho estan passant malament”, ha declarat l’empresària.
A la pregunta de si arribarem als nivells de la crisi de 2008, la presidenta de la gran patronal no s’atreveix a fer pronòstics: “Tant de bo que no, però hi ha una guerra (a Ucraïna) que no sabem quan acabarà, falten subministraments per la pandèmia, augmenten els costos per l’electricitat. Ja hi ha empreses que no produeixen diàriament, que tanquen alguns dies, perquè no poden…”.
Eleccions
Enmig d’aquest escenari, no pot evitar queixar-se de la “mala imatge” que creu que tenen els empresaris. “Ens posen com els dolents de la pel·lícula, i som el motor de l’economia, els que cream ocupació. S’ha de valorar els empresaris, amb menys càrrega fiscal, que a Espanya és molt elevada, i les cotitzacions socials, que també són molt altes. Com va dir el president de la CEOE a la ministra Yolanda Díaz, “a mi m’agradaria que es posés un poc en la pell dels empresaris i en les dificultats que tenen”. De vegades, als polítics els falta trepitjar la terra i veure quina és la situació”, diu la presidenta de la CAEB, i afegeix: “Jo no som política i mai no ho seré. No som de cap partit, però el pròxim que governi, sigui del color que sigui, que tengui en compte les necessitats de tots els ciutadans”.
Mirant cap enrere, l’empresària reconeix que el Govern actual “ha fet bona feina durant la pandèmia, sobretot en l’ambit sanitari“. “Totes les clíniques privades eren hospitals Covid, hi va haver moments molt durs, però la col·laboració ha estat molt bona. Sempre hem estat reunits en les Taules del Diàleg Social, cada mes, cada quinze dies o puntualment, quan la necessitat ho requeria”, ha dit Planas.
No em retiro
Carmen Planas acaba d’encetar el seu tercer mandat al capdavant de la CAEB. Neta del fundador de la Clínica Planas, farmacèutica de carrera, ha vist com la clínica familiar ha canviat quatre vegades de seu, fins a convertir-se en l’actual Quirón–Palmaplanas. “El meu pare deia que era com el miracle alemany, som nou germans, tota la família s’hi va involucrar. Ens deien, per què tant d’aparcament? No l’omplireu. I ara no hi ha lloc”, pronuncia satisfeta.
Agraeix que el seu pare fos a temps de fer-hi feina dos anys: “Es va retirar amb 81, als 83 va morir, desgraciadament, per un accident. Cada vegada que entro a l’hospital em sembla que el veig, el seu despatx encara és allà”. Quan li demanes si es jubilarà aviat, respon un “no” contundent: “No em retiro. Jo pens que si tens el cap bé i fas coses, vius més i millor. A més, m’avorriria. Les meves netes em diuen que deixi la CAEB i tot, que em dediqui a viatjar, a gaudir de la vida, a jugar al golf, jo què sé… Però no sé estar sense fer res, així que mira, aquí estic, quatre anys més”.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular