X

El cas de les Illes Balears: el mapa d’actuacions per rebaixar la pressió litoral

El Govern marca les directrius per limitar la capacitat de càrrega sobre territoris especialment fràgils, com es Trenc i Mondragó

05/04/2022

El cas de les Illes Balears: el mapa d’actuacions per rebaixar la pressió litoral

15

Les Illes activen mecanismes per rebaixar la pressió sobre el litoral balear. Des de l’any 1956, es Trenc ha perdut 13,5 metres de costa. En 66 anys, la mar ha anat guanyant terreny a l’arena, al patrimoni natural i a la biodiversitat, a causa, entre d’altres, de l’increment de la pressió antròpica sobre l’espai protegit. De fet, els búnquers de la Guerra Civil ja són gairebé dins l’aigua. Per això, un informe de la Conselleria de Medi Ambient insta ara Costes a restringir-hi els quiosquets. Passarien de 6 a 3.

El mateix passa amb el Parc Natural de Mondragó. El nou Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de Mondragó inclou tot un seguit de mesures per evitar que l’afluència massiva posi en risc els valors naturals i ambientals de l’espai, com també limitar la capacitat de càrrega del Parc Natural, especialment els mesos d’estiu i llevar els quiosquets i les gandules a la platja de les Fonts de n’Alis. També es limita el desembarcament de transport privat marítim que ofereixi un servei públic de visites de natura, en un màxim de tres desembarcaments setmanals de grups de fins a 60 persones, en el punt del caló d’en Garrot.

En aquest cas, el nombre d’autobusos i de transport col·lectiu privat serà de 5 per dia i el nombre màxim de visitants que arribin en transport col·lectiu privat serà de 275 per dia. Es fixa, a més, un nombre màxim de places en els dos aparcaments públics del parc: 394 cotxes, 17 vehicles adaptats, 5 autobusos i 51 motos.

Però no tothom, ni tots els partits polítics, comparteix el mateix parer sobre les actuacions en el litoral. La batlessa de Campos, Xisca Porquer, assegura que aquest mapa d’actuacions sobre territoris com es Trenc només duen “misèria i brutor”. “El que hem vist en els anys és una degradació de les platges, però no per culpa dels xibius. D’ençà que és Parc Natural és misèria, és brutor i és de tot menys el que hauria de ser un parc natural”, assegura a IB3 Notícies.

05/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT