X

Cas Mòbils: Les claus de la resolució del Constitucional que dona la raó als periodistes

El Constitucional considera que intervenir els telèfons era una mesura "invasiva i indiscriminada"

11/03/2022

Cas Mòbils: Les claus de la resolució del Constitucional que dona la raó als periodistes

/EUROPA PRESS

17

El Tribunal Constitucional dona la raó als dos periodistes d’Europa Press i Diario de Mallorca a qui el jutge instructor del Cas Cursach va requisar els mòbils i més material de feina, per investigar una presumpta filtració de dades relacionada amb la causa que es trobava sota secret de sumari. Blanca Pou i Kiko Mestre havien presentat un recurs contra les resolucions del jutge Miquel Florit, de novembre i desembre del 2018, que ordenaven intervenir la seva llista de trucades telefòniques i que els requisassin els seus terminals i ordinadors. Però el jutjat número 12 els va denegar la possibilitat de personar-se al cas i tampoc no ho va permetre l’Audiència Provincial quan varen presentar un recurs de queixa. Arran d’això, Pou i Mestre varen presentar recurs d’empara al Constitucional. Destacaven la transcendència del recurs que varen interposar sense èxit, tenint en compte que s’havien vulnerat els seus drets a comunicar i a rebre informació, a la intimitat i al secret professional. I també la vulneració del seu dret a la tutela judicial efectiva. Aquest dijous, el Constitucional avalava els arguments dels redactors.

Aquestes són les claus de la resolució:

 ◾ Sobre el dret a la intimitat

El Tribunal diu que les mesures acordades pel jutge per intervenir el llistat de trucades i els mòbils i ordinadors dels periodistes eren mesures “especialment invasives i indiscriminades”. Destaca que implicaven la intervenció de terminals que tenen “una gran quantitat d’informació personal i que eren susceptibles de revelar aspectes especialment intensos de la privacitat dels seus titulars”.

 ◾ Sobre la vulneració de la tutela judicial efectiva

El Constitucional considera que les resolucions judicials que impedien als periodistes personar-se a la causa no varen estar prou justificades i han “lesionat els drets dels demandants a la tutela judicial efectiva”. Afegeix que “varen privar els demandants del corresponent control judicial de les mesures restrictives de drets fonamentals”. El Tribunal creu que les resolucions del jutjat que ordenaven examinar la llista de trucades dels periodistes i la intervenció dels seus mòbils i ordinadors “suposava un alt risc per aspectes essencials de la vida privada que els òrgans judicials havien d’haver valorat a l’hora d’analitzar la legitimació per recórrer”.

 ◾ Sobre el secret professional

El Tribunal Constitucional també critica les decisions d’intervenir els terminals dels redactors i assenyala que “afectaven directament el dret al secret professional (…) i eren susceptibles de generar, per si mateixes i sense necessitat d’acudir a la identitat de la font, un efecte dissuasori en la col·laboració dels ciutadans amb la premsa”.

 ◾ Ordena retrotreure les actuacions

La Sala anul·la les interlocutòries que impedien personar-se a la causa als periodistes i ordena retrotreure les actuacions al moment anterior a les resolucions dictades pel jutge Florit a finals de 2018. Això significa que, d’acord amb els arguments del Constitucional, el jutjat número 12 hauria d’admetre ara els recursos d’apel·lació dels redactors. Després, l’Audiència s’hauria de pronunciar per dir si les decisions d’intervenir les seves comunicacions varen ser o no legals.

11/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT