X
19

Científics illencs participen en la missió internacional del satèl·lit SWOT

Duran a terme campanyes oceanogràfiques per validar els mesuraments. En funcionament fins almanco l'any 2026, el satèl·lit ajudarà a comprendre els canvis de l'escalfament global

20/12/2022

Científics illencs participen en la missió internacional del satèl·lit SWOT

El Satèl·lit SWOT (Surface Water and Ocean Topography) ja orbita. La NASA i l’Agència Espacial Francesa el llançaren divendres, a bord d’un coet de SPACEX, Falcon 9. Ara es troba en fase de desplegament, i a principi de gener començarà a captar i transmetre dades.

A 800 quilòmetres de distància, mesurarà l’altura de la mar amb una precisió d’un centímetre. Una revolució en l’observació de l’aigua superficial del planeta i els oceans que multiplica per deu l’escala de les dades que s’obtendran, explica Ananda Pascual. Ella lidera l’equip d’una quinzena de científics de les Illes, de l’IMEDEA i el SOCIB que participen en el projecte. Explica que es prendran dades tant de llacs, com rius o oceans del 90 % del planeta.

La pròxima primavera faran campanyes oceanogràfiques per validar els mesuraments del satèl·lit. Després, n’analitzaran les dades. “És essencial, per entendre el cicle de l’aigua, saber com es mou de rius a llacs, per exemple”, explica Baptistes Mourre. Sobre els oceans, Mourre diu que és essencial tenir aquest “accés a la dinàmica de l’escala fins” per entendre el seu paper en el clima. El satèl·lit SWOT, que funcionarà almanco fins a l’any 2026, ajudarà també a comprendre els canvis de l’escalfament global.

20/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT