COMUNICA IB3
Cinc claus de l’èxit de la moda Adlib

EPRTVIB informa

Parlar d’Adlib Eivissa és parlar de moda tradicional eivissenca, de teixits, de cultura que, a més a més, enguany compleix 50 anys d’història. Amb aquesta marca resideix la feina de 15 dissenyadors que creen i produeixen totes les seves col·leccions a l’illa d’Eivissa.

Per aquest motiu des d’IB3, aquesta setmana es dedicaran gran part dels continguts de la programació a la passarel·la de moda Adlib que enguany tendrà una simbologia molt especial per la celebració dels 50 anys del naixement de la passarel·la i de l’eclosió de la Moda Adlib com a marca. Però…

Quines són les cinc claus de l’èxit de la moda Adlib?

– Una extensa xarxa de modistes eivissenques anònimes: Les historiadores Lina Sansano i Neus Escandell han entrevistat centenars de dones (i parents d’aquestes dones) que van suposar un sustrat perfecte de modistes professionalment molt preparades, quan van arribar els primers dissenyadors. Als anys 60 van arribar els primers hippies, procedents sobretot d’Estats Units, que destacaven entre els eivissencs i eivissenques per la seva manera de vestir despreocupada i lliure. Eren coneguts com a ‘peluts’.

– Un grup d’empresaris visionaris: Quan encara no existia el Consell Insular d’Eivissa i Formentera, un grup d’empresaris va apostar per la moda per elevar el nivell turístic d’Eivissa i atreure a personalitats de l’aristocràcia europea, intel·lectuals i artistes. Volien imitar el model d’altres indrets que ja eren atractius per aquest perfil com, per exemple, Marbella. Van trobar que la moda podia ser el ganxo perfecte i van fer una aposta per crear la passarel·la de Moda Adlib, l’any 1971.

– El carisma de la princesa Smilja Mihailovich: Per tirar endavant la passarel·la van comptar amb el carisma de Smilja Mihailovich, una dona envoltada per una aura de misteri i un carisma encisador. La seva agenda de contactes és un tresor que incloïa a cantants, artistes i estrelles de cinema. Tots ells van quedar meravellats per l’Eivissa com a paradís de l’elegància i la llibertat que els hi va pintar aquesta princesa. Però… tenia realment el títol de princesa? Per què va arribar a Eivissa?

 La creativitat dels hippies que van arribar a Eivissa: La seva manera de vestir lliure i despreocupada va sorprendre els eivissencs i les eivissenques, molt més acostumats a una vestimenta més discreta. Poca gent devia pensar que aquella contra moda acapararia portades a revistes de moda anys després. Els dissenyadors que arribaven d’Eivissa van comptar amb l’ajuda imprescindible d’una xarxa de modistes i cosidores locals que estaven acostumades a un nivell altíssim de perfecció a la seva feina. Però la Moda Adlib no n’entenia de perfecció. La llibertat existia també a l’hora de cosir les peces i fer els dissenys.

– El talent de la nova generació de dissenyadors: La continuïtat de la Moda Adlib a Eivissa està garantida. A poc a poc s’han incorporat a la passarel·la creadors de complements i calçats, recuperant també la tradició. La passarel·la Futur Adlib és un bon exemple del fet que Eivissa encara és un lloc atractiu pels dissenyadors joves que es formen a l’Escola d’Art d’Eivissa. Rep prou suport econòmic aquesta indústria? Quantes cartes d’artesans hi ha a Eivissa? Els dissenyadors actuals aposten per fer tota la producció a Eivissa o opten per altres indrets?

Descobreix aquestes claus al nou podcast d’IB3 Ràdio ‘Adlib: Teixint una illa’ que abasta uns 60 anys d’història de la Moda Adlib, des dels precedents d’aquesta contramoda fins a l’actualitat.

🎧 ib3.org/carta-blanca-2

🎧  anchor.fm/ib3-carta-blanca