X

Condemnada l’aerolínia Vueling a retornar 459.000€ per irregularitats en el descompte de residents durant 2013

Així ho ha decidit el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que determina que en aquell any el 14% de les bonificacions va tenir un ús fraudulent

21/12/2022

Condemnada l’aerolínia Vueling a retornar 459.000€ per irregularitats en el descompte de residents durant 2013

10

La companyia aèria Vueling ha estat condemnada pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) a retornar gairebé mig milió d’euros per irregularitats en l’aplicació dels descomptes als passatgers residents a les Canàries, les Balears, Ceuta i Melilla.

El tribunal dona així la raó al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que, durant 2013 (llavors Ministeri de Foment), va abonar 2,6 milions d’euros per aquest concepte quan el descompte era del 50 %.

De les comprovacions dutes a terme s’ha determinat que en aquell any el 14 % de les bonificacions va tenir un ús fraudulent i per tant han de ser retornades.

El Govern espanyol va emetre el juliol de l’any passat la resolució, que va ser recorreguda per la companyia aèria, que després de la decisió del TSJM té la possibilitat d’apel·lar davant el Tribunal Suprem (TS).

La sanció és el resultat de les comprovacions iniciades per Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE) a meitat de 2017.

Una vegada concloses, en dues ocasions es va oferir a Vueling i a 58 agències de viatge la possibilitat de presentar en la seva defensa la documentació que estimés convenient.

No va ser fins a l’abril de 2019 quan la companyia va manifestar que tan sols dues agències havien facilitat la informació requerida, i va assegurar que per la seva part van posar a la disposició de l’Estat tots els bitllets de vol de què disposava.

La Intervenció General de l’Administració de l’Estat va aclarir que en realitat el que “reiteradament” havia sol·licitat eren les factures dels bitllets expedits als passatgers, i l’acreditació del pagament, per la qual cosa l’organisme estatal considerava que la companyia no havia donat compliment al requerit.

Per això, al març de 2019 aquest organisme va instar la Direcció General d’Aviació Civil (DGAC) que iniciàs el procediment de reintegrament d’aquest mig milió d’euros.

El resultat de les investigacions és que Vueling no havia aportat la documentació acreditativa de la venda i cobrament de bitllets per determinats agents i vols, per la qual cosa es va concloure que la quantitat liquidada era superior a la que constava en les factures emeses per les agencies a l’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA, en les seves sigles en anglès).

També es va comprovar que en aquests documents no apareixia la tarifa de servei o aquesta era inferior a l’import liquidat, a la qual cosa la companyia va respondre que es tractava tan sols de quadres comptables.

En una altra sèrie de bitllets apareixien conceptes de preu negatius, la qual cosa suposava una minoració d’allò pagat pel viatger i en altres més no es va acreditar el seu abonament.

Després d’analitzar gairebé 300 bitllets amb 710 cupons de viatge associats per valor de gairebé 4.000 euros, en gairebé un 14% es van trobar deficiències que implicaven el reintegrament d’uns 359.500 euros, xifra que es va elevar fins a 459.000 una vegada que es van aplicar 99.300 euros en concepte d’interessos.

Vueling va insistir que havia complert rigorosament amb les seves obligacions en matèria de conservació documental i comptable, mentre que la DGAC parla de “resistència, excusa, obstrucció o negativa” durant el procés de comprovació.

La companyia va respondre que havia aportat tota la documentació requerida, manifestat la seva voluntat de col·laboració, i va assegurar que estava a la disposició de presentar els aclariments que fossin necessàries. Però va recalcar que, segons la normativa vigent, eren les agències de viatges i no les companyies aèries les que estaven obligades a custodiar i conservar els registres i que a aquestes entitats li corresponia la responsabilitat de dur a terme la facturació mentre que ells es limiten a transportar els viatgers.

Extrem que descarta l’administració central i que ratifica el TSJM, en apuntar que la companyia també està obligada a preservar les factures.

Des de Vueling van al·legar que, a causa de l’emergència sanitària de la COVID-19, havien perdut més de 170 milions de passatgers, la qual cosa implicava una caiguda del trànsit aeri del 99,4% en 2020 respecte a l’any anterior.

21/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT