X

El Consell de Menorca aprova el nou Pla Territorial Insular a cinc dies d’acabar el mandat

El debat, celebrat en un ple extraordinari, ha girat al voltant de la legitimitat d'aprovar un document de tal importància quan aquest diumenge se celebren eleccions

23/05/2023

El Consell de Menorca aprova el nou Pla Territorial Insular a cinc dies d’acabar el mandat

Redacció

El Consell de Menorca ha aprovat el nou Pla Territorial Insular que regirà el desenvolupament econòmic i social de l’illa per a la pròxima dècada, com a mínim. En un ple extraordinari, que ha tengut lloc aquest dimarts, el debat ha girat al voltant de la legitimitat d’aprovar un document de tal importància enmig de la campanya electoral per als comicis d’aquest diumenge. Els partits que formen govern han votat a favor del nou PTI, mentre que el PP hi ha votat en contra i Ciutadans s’hi ha abstengut. El portaveu del PP, Dolfo Vilafranca, ha criticat l’aprovació avui del text per “manca de consens”. En canvi, el conseller Josep Pastrana ha valorat la importància del document, tot i reconèixer-ne algunes mancances. La portaveu d’Unides Podem, Cristina Gómez, ha destacat la manca d’aigua. Per la seva banda, el portaveu de Més per Menorca, Josep Juaneda, ha destacat que el nou PTI, juntament amb la nova llei de Reserva de Biosfera, ha de permetre actuar per fer front als reptes de futur, alguns dels quals són d'”extrema urgència”.

Entre les novetats del nou Pla, fixa la zonificació del lloguer turístic que es prohibeix als nuclis urbans, zonifica també la implantació de renovables i limita l’ús turístic en sòl rústic, a més de garantir un 30% d’habiatge públic en els nous desenvolupaments urbanístics. El març passat la Comissió de Medi Ambient va donar el vist-i-plau al PTI  i a principi d’aquest mes de maig Demarcació de Costes també va avaluar el pla. El PTI regula tot allò que afecta el sòl rústic. Des dels usos turístics, les construccions, la gestió de l’aigua i la presència de renovables, entre moltes altres qüestions. Un document que suposa una revisió del que és existent des del 2003 i que inclou, entre d’altres, una zonificació de renovables, en la qual es preveu l’ús de l’1,4% de la superfície de l’illa per assolir l’autosuficiència energètica. També es limita a només una les piscines que poden construir-se al camp, fixa el nombre de places turístiques permeses i tanca la porta a l’ús turístic dels llocs, més enllà dels agroturismes i hotels rurals.

Notícies relacionades >

23/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris