X

Continua l’ofensiva russa i Ucraïna resisteix en el primer mes de guerra

L'ONU ha xifrat en més de mil el nombre de civils morts a Ucraïna 

24/03/2022

Continua l’ofensiva russa i Ucraïna resisteix en el primer mes de guerra

11

La matinada del dia 24 de febrer, Putin anuncia el que anomena una “operació especial” a Ucraïna. Putin la justifica amb la necessitat de desnazificar el país i protegir la regió del Donbass. Demana a Ucraïna que deposi les armes, i adverteix a qui intenti intervenir-hi que està preparat per prendre qualsevol decisió. Aquell 24 de febrer s’inicia el major conflicte bèl·lic en sòl europeu des de la Guerra dels Balcans.

Des de llavors, s’han succeït els bombardejos. Ofensives a Khàrkiv, a Mariúpol… aquestes dues especialment afectades pels bombardejos. També als afores de la capital, Kíiv. S’han atacat, segons Ucraïna, objectius civils. Barriades residencials, hospitals… com aquest maternoinfantil a Mariúpol. L’exèrcit rus pren les centrals nuclears de Zaporíjia i Txernòbil. Salten les alarmes d’un possible atac nuclear.

El nombre de víctimes es desconeix. Però l’ONU xifra en més d’un milenar els civils morts per la guerra. La població s’amaga als refugis antiaeris. Intenta conviure com pot amb el so de les bombes de fons. Però sobretot, parteix. Comença el major èxode de refugiats des de la Segona Guerra Mundial.

El nombre de persones que fugen, segons les Nacions Unides, ja supera els 3 milions i mig. La majoria arriba a Polònia, però també a altres països fronterers com Moldàvia, Hongria i Romania. Són, quasi tots, dones i infants, perquè els varons majors de 18 anys han de quedar al país per lluitar amb l’exèrcit ucraïnès.

Se celebren converses per negociar el conflicte, però amb pocs avanços. Només es pacten, entre les dues parts, altos al foc i corredors humanitaris… que, segons Ucraïna, Rússia ha incomplert en diverses ocasions.

La comunitat internacional reacciona des del primer moment amb sancions econòmiques contra Rússia, per ofegar financerament el país. Però l’alta dependència del gas rus de moltes economies europees impedeix sancions més potents, com la prohibició d’importar gas rus. Sí que ho fan els Estats Units.

Mentre tot això passa, es duen a terme protestes contra la guerra a tot el món. També a Rússia, on repremeixen a qui es manifesta contra la invasió. Hi ha centenars de detinguts, segons els mitjans.

Durant tot aquest temps, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, intervé als principals parlaments demanant ajuda, i destacant la resistència que posa el poble ucraïnès a l’exèrcit rus. Si en un principi es preveia un conflicte exprés, els escassos avanços de l’exèrcit rus fan preveure un conflicte llarg.

24/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT