X

Creix en un milenar el nombre de persones que necessiten ajuda del Banc d’Aliments de Mallorca

Jesus Rodríguez explica que viu gràcies a l'ajuda que li proporciona Càritas a través d'aliments

05/04/2022

Creix en un milenar el nombre de persones que necessiten ajuda del Banc d’Aliments de Mallorca

14

Creix el nombre de persones que necessiten les entitats socials per menjar a causa de la crisi econòmica per la guerra d’Ucraïna. En el darrer mes, mil persones més han necessitat l’ajuda del Banc dels Aliments de Mallorca que cada dia reparteix entre sis i set tones d’aliments entre un centenar d’entitats socials que distribueixen els productes entre 30.000 usuaris de l’illa. En declaracions a IB3 Ràdio, el president del Banc d’Aliments de Mallorca, Raimundo de Montis, lamenta que “nosaltres també ens hem vist perjudicats per l’encariment del preus dels aliments, ja que poden comprar manco productes que abans de l’esclat de la guerra”. “Abans amb 1.000 euros podíem comprar mil litres d’oli i ara amb els mateixos diners només en podem comprar la meitat. La pasta, l’arròs i la salsa de domàtiga s’han encarit molt. També s’ha encarit molt el producte fresc i per això hem d’anar alerta a l’hora de comprar. Nosaltres compram a tothom, sobretot  compram aquí, però també intentam comprar als proveïdors que ens ofereixen el millor preu”.

Per tal d’oferir més aliments a les ONGs, Raimundo de Montis ha assegurat que “demanaré al Govern que ens torni a subministrar -com feia l’any passat- productes frescs i de quilòmetre zero dels agricultors i ramaders de les Illes”. “El Govern ens va arribar a donar 300 tones de producte fresc, però des del novembre no ens arriba res. Per això hem hagut de reduir el que oferim. Els usuaris estaven acostumats al producte fresc, però nosaltres no hem podem comprar tant. L’essencial és enviar els productes bàsics”, detalla.

Càritas

IB3 Ràdio ha sortit al carrer per visitar un dels 15 centres de distribució d’aliments que Càritas té a Mallorca i hem parlat amb Joana Llull, voluntària del centre de distribució d’aliments del barri de Pere Garau de Palma. Fa anys que Joana Llull col·labora amb Càritas i assegura que “des de l’inici de la pandèmia han reforçat el servei amb més torns, sobretot durant l’hivern. Abans només teníem obert dos horabaixes i ara tenim obert dilluns i dimecres dematí i horabaixa i els dimarts dematí”. “A l’estiu no tenim tants d’usuaris, però quan els hotels tanquen i el turisme no ve tornen a venir usuaris que a l’estiu no venien. La veritat és que l’hivern es nota“, assegura la voluntària.

Un dels usuaris de Càritas Mallorca és en Jesús Rodríguez, un home colombià de 61 anys que va fugir del seu país perquè patia persecució. Va demanar asil a Espanya, però se li va denegar i ara necessita ajuda per menjar. En Jesús va aterrar a Espanya poc abans que esclatàs la pandèmia al 2020 i això li va trencar les seves expectatives de tenir una feina digna. No té papers i això l’obliga a treballar en negre a ell i a la seva dona.

En Jesús ha explicat als micròfons de la ràdio pública que viu de l’ajuda que rep de Càritas: “No tenc papers i si ets un indocumentat és molt difícil tenir una feina. Càritas m’ha servit molt ja que em dona de menjar. A Colòmbia era constructor i tallador de canya de sucre, però em vaig quedar sense feina”. En Jesús assegura que “és dur viure enfora dels meus set fills. De cos estic aquí, però sempre tenc el cap allà, pens sempre amb ells i en la situació d’inseguretat que hi ha a Colòmbia”.

Mallorca Sense Fam també ha notat un increment de les peticions d’ajuda i compta amb una llista d’espera d’un centenar de persones que demanen ajuda a l’ONG per poder menjar.

05/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT