societat

Creix la violència masclista i la precarietat laboral de les dones de Mallorca durant la pandèmia

Segons un estudi fet per l'Observatori Social de la UIB i el Consell de Mallorca


“Les crisis tenen cara de dona i aquesta no és diferent”, assegura Teresa Suárez, la consellera de Presidència del Consell de Mallorca. Per tant, afegeix, “les dones són el col·lectiu de la societat més afectat per les conseqüències negatives de la situació que estam vivint”. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi que analitza l’impacte de la crisi sanitària sobre les dones de Mallorca, que han duit a terme l’Observatori Social de la Universitat de les Illes i la institució insular.

Un dels motius és perquè moltes d’elles treballen a sectors laborals feminitzats que han rebut una forta pressió durant la pandèmia, com el de l’atenció social o el sanitari o aquells molt afectats econòmicament com la restauració o l’hoteleria. Però també perquè més de la meitat de les dones enquestades han dit que, una vegada a casa, elles totes soles s’han encarregat de l’educació dels fills o de feines com comprar o fer el menjar.

La directora de l’Observatori Social, Maria Antònia Carbonero, explica que l’increment de la participació de les dones a l’àmbit laboral, formatiu i cultural no ha anat aparellat amb la corresponsabilitat d’aquestes tasques domèstiques, que “continua sent molt baixa”. Un fet que, diuen les enquestades, ha fet pujar el seus nivells d’estrès, sobrecàrrega de feina, tristor i angoixa.

L’estudi també conclou que 7 de cada 10 dones considera que la violència de gènere ha augmentat durant el confinament. El 60% de les enquestades conclou que l’educació és clau per combatre la violència masclista i formar en perspectiva de gènere. Per això, el Consell de Mallorca posarà en marxa iniciatives com cursos de sis sessions per a regidors d’ajuntaments mallorquins, les persones que poden tirar endavant aquest tipus de polítiques.

L’informe de la UIB i el Consell de Mallorca s’ha fet a partir de més de dues mil enquestes, que han respost sobretot dones d’entre 30 i 60 anys amb estudis de secundària o superiors. També hi han participat dones migrants, que són les més afectades per la pandèmia. Un 35% d’elles han vist reduïts els seus ingressos per mor de la crisi sanitària.


Les Balears, la comunitat amb la ràtio més alta de dones víctimes de violència masclista
El Moviment Feminista de Mallorca recorda cada una de les víctimes de violència masclista
Més de 1.000 dones han de rebre protecció policial per la violència masclista que pateixen
La crisi de la Covid-19: quan la pobresa s’afegeix a la violència masclista

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El Mateu Orfila ha acompanyat 7 famílies en el procés de dol perinatal durant aquest any

15 famílies de Menorca han patit la mort del seu fill durant la gestació, en el moment del part o...

Sant Lluís reordenarà el trànsit al camí de ses Barraques per millorar la seguretat dels vesins

Es tracta d'una via molt estreta de doble circulació que causa moltes d'incomoditats als veïnats, sobretot, si van a peu